Ποιες οι επιπτώσεις του στην υγεία και πώς μπορούμε από μόνοι μας να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από αυτό;
Ύστερα από χρόνιες μελέτες πάνω στη διατροφή, βρέθηκε πως η αυξημένη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς επίσης και με παθήσεις της λειτουργίας των νεφρών.
Όταν καταναλώνουμε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα αλατιού, τα νεφρά δουλεύουν περισσότερο για να το αποβάλλουν, η καρδιά στέλνει περισσότερο αίμα στα νεφρά, και έτσι ανεβαίνει η πίεση.
Η υπερβολική κατανάλωσή του προκαλεί αύξηση της πίεσης, εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες, προβλήματα με τα νεφρά καθώς επίσης επιδεινώνει και τις κατακρατήσεις υγρών.
Πώς μπορούμε με 5 τρόπους να αποβάλλουμε το αλάτι από τη διατροφή μας:
► Περιορίστε το επιτραπέζιο αλάτι στις τροφές. Μπορεί αυτό να κάνει πιο νόστιμα και γευστικά τα πιάτα σας, όμως ταυτόχρονα πολλαπλασιάζεται τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης.
► Απολαύστε τις τροφές με μικρότερη ποσότητα αλατιού ή και καθόλου αν είναι δυνατό, και μαγειρέψτε προσθέτοντας μυρουδικά, μπαχαρικά και ζαρζαβατικά σαν βελτιωτικά γεύσης. Το λεμόνι, το ξύδι, το σκόρδο, οι πιπεριές και άλλα λαχανικά και μπαχαρικά μπορούν να δώσουν ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα σας, χωρίς να ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία σας.
► Μειώστε την κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, delivery και junk food, των οποίων η προσθήκη αλατιού σας είναι άγνωστη. Είναι φρονιμότερο να περιορίζουμε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν αλάτι, όπως αλλαντικά, παστά, έτοιμες σούπες και σάλτσες, διάφορες σως, αλατισμένες ελιές, αλατισμένοι ξηροί καρποί, κύβοι λαχανικών, έτοιμα σνακ, πίτσα, αλατισμένα τυριά και κρέατα.
► Αποφύγετε την αγορά και κατανάλωση κονσερβοποιημένων και συσκευασμένων τροφίμων, τα οποία εμπεριέχουν νάτριο προκειμένου να συντηρηθούν για περισσότερο χρόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα ντουλάπια ή στα ψυγεία μας.
► Αυξήστε την κατανάλωση νερού η οποία βοηθάει στην διαδικασία απέκκρισης νατρίου από τον οργανισμό. Βοηθήστε ακόμη περισσότερο τον οργανισμό σας ενυδατώνοντάς τον με φρεσκοστυμμένους χυμούς από πορτοκάλια, μπανάνες και άλλα φρούτα πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην ισορροπία της αντλίας νατρίου – καλίου του οργανισμού μας.
► Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά μοιράζοντάς τα σε 5 δόσεις – γεύματα την ημέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά συγκαταλέγονται σε εκείνα τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν αρκετό νερό το οποίο δεν είναι άμεσα αντιληπτό από τους γευστικούς μας κάλυκες ωστόσο όμως «υπάρχει» και μας ενυδατώνει συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα υγρά της ημέρας. Μάλιστα, υπάρχουν τροφές που περιέχουν κάλιο το οποίο βοηθά στην μείωση του νατρίου. Τέτοιες τροφές είναι η μπανάνα, η πατάτα, η ντομάτα, το πορτοκάλι, το λεμόνι, τα αράπικα φιστίκια, το αβοκάντο, το πεπόνι, τα σύκα, το γάλα, το γιαούρτι, το ψάρι και το κρέας, τα αποξηραμένα φρούτα, το μούσλι και άλλα.
Παρακάτω θα δείτε συγκεντρωτικά τις τροφές που αποτελούν καλές πηγές αλατιού, ώστε να μπορείτε από μόνοι σας να αποφεύγετε τις κρυφές και φανερές πηγές νατρίου.
Κρέας, τυριά, αλλαντικά, μπέικον, λουκάνικο, μπακαλιάρος, ρέγκα, ψωμί, φρυγανιές, κουλουράκια, βούτυρο, μαγιονέζα, θαλασσινά, ελιές, κονσέρβες, έτοιμα σνακ, πατατάκια, γαριδάκια, προπαρασκευασμένα φαγητά, σως, ξηροί καρποί, κύβοι λαχανικών και κρεάτων, ντοματοπελτές, λαχανικά κονσέρβας, τουρσιά, και άλλα.
Ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων. Ελέγξτε αν περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο, σακχαρίνη, διττανθρακικό νάτριο, μπείκιν πάουντερ, νιτρικό νάτριο, νιτρώδες νάτριο και άλλες ουσίες γιατί όλες περιέχουν νάτριο.

