PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Να καταργηθεί ο νόμος μου


Με μία δήλωση, που προκαλεί αίσθηση, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και εμπνευστής των διατάξεων που οδήγησαν εκτός φυλακής εγκληματίες και ποινικούς, Νίκος Παρασκευόπουλος, ζητεί την κατάργηση του νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, είπε ότι ο νόμος του είχε έκτακτο χαρακτήρα, που στόχευε στην αντιμετώπιση των έντονων συνθηκών συμφόρησης που επικρατούσαν στις ελληνικές φυλακές.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν μπορεί να ισχύει για πάντα.

Ρωτήθηκε δε: «Άρα μας λέτε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο;».

Και απάντησε: «Ασφαλώς. Βεβαίως, δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση».

Την περασμένη Παρασκευή διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση για την αύξηση της ανομίας και της εγκληματικότητας.

Στην κόντρα των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική προς τον κ. Τσίπρα αναφορικά με το νόμο Παρασκευόπουλου.

«Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου, για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως» είπε ο πρώην υπουργός.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς, ότι φτάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε την αποσυμφορητική διαδικασία για έναν λόγο. Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές, πολύ βαριές απειλούμενες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, όταν θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα.

Οι επίμαχες διατάξεις ίσχυσαν για δύο και πλέον χρόνια, από την άνοιξη του 2015 έως τον Αύγουστο του 2017 και πήραν ετήσια παράταση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν αποφυλακιστεί τουλάχιστον 2.000 κρατούμενοι.

Οι δηλώσεις του Ν. Παρασκευόπουλου:

Η αντίδραση της ΝΔ

«Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αφού έβγαλε από τις φυλακές περισσότερους από 2.000 κρατούμενους για κακουργήματα, σήμερα εισηγήθηκε την κατάργηση του νόμου του, με το επιχείρημα ότι είναι, πλέον, αχρείαστος!» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Πράγματι ό,τι καταστροφικό ήθελε να πετύχει ο κ. Παρασκευόπουλος το πέτυχε. Ας πείσει, όμως, και τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μόλις την Παρασκευή χαρακτήρισε αναγκαίο τον κατάπτυστο νόμο του».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment