PeristeriNews.gr
Υγεία

Νέα μόδα στις νεαρές γυναίκες το περιστασιακό κάπνισμα


Μία νέα, καθόλου όμως ακίνδυνη μόδα, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Μία νέα, καθόλου όμως ακίνδυνη μόδα, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις νέες, ως επί το πλείστον, γυναίκες.

Ο λόγος για το ελαφρύ και περιστασιακό κάπνισμα, καθώς σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι νεαρές γυναίκες συνηθίζουν στην πλειοψηφία τους να καπνίζουν ελαφρώς και διακεκομμένα. Δηλαδή, να καπνίζουν έως πέντε τσιγάρα την ημέρα και σε πολλές περιπτώσεις όχι σε καθημερινή βάση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τη Δρ. Κάρολ Χολάχαν, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.800 γυναίκες, 18-25 ετών, οι οποίες είχαν συμμετάσχει σε ομοσπονδιακή δημοσκόπηση το 2011.

Όπως διαπίστωσαν, το ελαφρύ και περιστασιακό κάπνισμα ήταν μία συνήθεια που χαρακτήριζε πολλές από αυτές τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 20% των γυναικών του δείγματος και περίπου το 60% των ενεργών καπνιστών, χαρακτηρίστηκαν ως πολύ ελαφρείς καπνιστές και σχεδόν οι μισοί από τις ενεργείς καπνίστριες δεν άναβαν τσιγάρο καθημερινά.

Σε σχέση με άλλους τύπους καπνιστών, εκείνες που κάπνιζαν λίγα τσιγάρα ήταν πιθανότερο να μην καπνίζουν καθημερινά και να έχουν τριτοβάθμια μόρφωση, ενώ ήταν λιγότερο πιθανόν να είναι παντρεμένες.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν εκδηλώσει κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους και να αναφέρουν επίσης πρόσφατο άγχος και χρήση ουσιών.

«Πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα των καπνιστών και να τους επισημάνουμε τους κινδύνους υγείας που απορρέουν από την συνήθεια αυτή», δήλωσε σχετικά με τη μελέτη ο Δρ Λεν Χόροβιτς από το Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης.

Για να συμπληρώσει η Δρ Πατρίσια Φόλαν, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου του Καπνού στο Σύστημα Υγείας LIJ της Νέας Υόρκης: «Τα άτομα που κάνουν λίγα τσιγάρα δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καπνιστές και πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να σταματήσουν να καπνίζουν. Όμως, συνήθως με την πάροδο του χρόνου αυξάνει ο αριθμός και η συχνότητα των τσιγάρων που κάνουν και τελικά καταλήγουν συστηματικοί καπνιστές».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Preventing Chronic Disease.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment