PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας


Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από σήμερα έως τις 24 Σεπτεμβρίου στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: Τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες – σε όλα τα προγράμματά της. Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών -κι αυτό χωρίς τη συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μία νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα κλείνει τα 39 χρόνια της και συμπληρώνει 22 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς τμήματός της, έχοντας για δεύτερη χρονιά στο πλευρό της τη Fipresci (Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

Από φέτος, η διοργάνωση αποκτά κι έναν σημαντικό νέο υποστηρικτή: Η Βουλή των Ελλήνων θα απονείμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του Φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.

Στα γνωστά βραβεία προστίθενται φέτος και ένα έπαθλο από την εταιρεία post production Stefilms στην καλύτερη σπουδαστική ταινία, καθώς και ένα ακόμα από την ελληνική εταιρεία ένδυσης Enjoy Fashion. Η εταιρεία θα «ντύσει» την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου που θα διακριθεί.

Στα τέλη Οκτωβρίου – συγκεκριμένα από τις 20/10 έως τις 26/10 – η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της στην Αθήνα, αφού και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Ελληνικό διαγωνιστικό

Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος – τις περισσότερες στην ιστορία του Φεστιβάλ -, επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ, που έχουν διακριθεί στο παρελθόν, αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι.

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μία μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μία Ελλάδα που δοκιμάζεται: Ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Το θέμα της αυτοκτονίας μοιάζει να απασχολεί αρκετούς αυτήν τη χρονιά.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Αντώνη Παπαδόπουλο, «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στη θεματολογία -κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

Φέτος, ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο. Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους.

Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Γ. Στάνκογλου, Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Μαυροματάκη, Β. Ανδρεαδάκη, Σ. Σεϊρλή, Ν. Μεντή, Ρ. Οικονομίδου, Θ. Τζήμου, Λ. Παπαληγούρα, Πρ. Αλειφερόπουλο, Ε. Τρίγγου, Κ. Σαμαρά, Γ. Παπαδόπουλο, Α. Αϊδίνη, Γ. Σκαφιδά, Μ. Γιαννάτου, Αρ. Μουτούση και Μ. Κεχαγιόγλου.

Με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη, η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου), Νάνσυ Μπινιαδάκη (σκηνοθέτις), Πάνος Παππάς (σκηνοθέτης, παραγωγός) και Ανδρέας Σινάνος (διευθυντής φωτογραφίας). Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

Διεθνές τμήμα

Το Φεστιβάλ, στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμά του, θα προβάλλει 52 ταινίες από 50 χώρες του κόσμου -μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Αλβανία, Ν. Αφρική, Κούβα, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη και Ινδία.

Ανάμεσά τους θα προβληθούν η βραβευμένη στις Κάννες ταινία «The return of Erkin» από το Κιργιστάν, η χιλιάνικη ταινία «Simple Things» που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Κλερμόν Φεράν, καθώς και το «Mouth of Hell» του βραβευμένου στο παρελθόν με BAFTA Βόσνιου σκηνοθέτη Σαμίρ Μεχάνοβιτς.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος τρεις ελληνικές και μία κυπριακή ταινία: «Aenigma» («Μετείκασμα») των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου, «Nemercka» του Αυρήλιου Καρακώστα, «Η Αλίκη στο καφέ» του Δημήτρη Νάκου και «Antidoton» του Μιχάλη Χαπέσιη.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Μπόμπι Ροθ, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders», καθώς και από τις ταινίες «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss’ Son», και «Independence Day». Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος είναι οι Bülent KÜÇÜKERDOĞAN, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μοντέρ (Τουρκία), Vincent Michaud, παραγωγός (Γαλλία), Bernd Sahling, σκηνοθέτης (Γερμανία) και Νίκος Μουστάκας, παραγωγός (Ελλάδα). Grand Temoin του Διεθνούς Προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), συγγραφέας, ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, σεναριογράφος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Φίνος Φιλμ για την Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου

Peristeri News

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι

Peristeri News

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Leave a Comment