PeristeriNews.gr
Διεθνή

Την Παρασκευή η πρώτη ακρόαση του Μλάντιτς


Το πρωί της Παρασκευής ορίστηκε η πρώτη ακρόαση του Ράτκο Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη.

Το πρωί της Παρασκευής ορίστηκε η πρώτη ακρόαση του Ράτκο Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη.

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας μεταφέρθηκε την Τρίτη στην Ολλανδία, κρατείται στην απομόνωση και σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να υποβληθεί σε νέες ιατρικές εξετάσεις.

«Θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις αργότερα σήμερα (Τετάρτη) και θα παραμείνει στην απομόνωση για μερικές ημέρες» δήλωσε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Νέρμα Γέλατσιτς, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Ήταν ένας από τους φυγάδες που αναζητούσαμε εδώ και καιρό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, πολύ χαρούμενοι που βρίσκεται στη φυλακή μας» δήλωσε η Νέρμα Γέλασιτς.

Σε ανακοίνωση του ICTY αναφέρεται ότι η πρώτη ακρόαση ορίστηκε για τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ράτκο Μλάντιτς θα κληθεί να δηλώσει αθώος ή ένοχος απέναντι στις κατηγορίες.

Ικανοποιημένη η ΕΕ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον χαιρέτισε τη μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

«Χαιρετίζω τη μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για τη διεθνή δικαιοσύνη» τονίζει η Αστον σε ανακοίνωσή της.

«Οι σκέψεις μας είναι με αυτούς που υπέφεραν και έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ειδικά στη Σερβία-Ερζεγοβίνη» υπογραμμίζει η ίδια, σημειώνοντας:

«Η δίκη του Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα συμβάλει στο να λάμψει η αλήθεια και θα εκπληρώσει το καθήκον της δικαιοσύνης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων μεταφέρθηκε την Τρίτη στη Χάγη μετά την αναμενόμενη απόρριψη της έφεσης κατά της έκδοσής του, που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι του επικαλούμενοι λόγους υγείας.

Περίπου 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην έδρα του Δικαστηρίου όπου έφτασε ο Μλάντιτς. «Όταν θα φτάσει και δει τις σημαίες που κρατάμε, ελπίζω ότι θα κοκκινίσει από ντροπή» δήλωσε διαδηλωτής.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν πολλοί Σέρβοι, ξένοι δημοσιογράφοι, Ολλανδοί πολίτες, αλλά και αρκετοί οπαδοί του Μλάντιτς που όπως έλεγαν «είναι για αυτούς ένας ήρωας, ένας δεύτερος πατέρας τους, ένας πατριώτης που δεν έπρεπε να βρίσκεται στη Χάγη».

Ο Μλάντιτς θα δικαστεί για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου του 1992-1995. Ο ίδιος αρνείται κάθε ενοχή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Όχημα έπεσε πάνω στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Peristeri News

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

Peristeri News

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Leave a Comment