PeristeriNews.gr
Οικονομία

Συμφωνία για το σύμφωνο του Ευρώ


Με την υιοθέτηση του συμφώνου για το ευρώ, ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Με την υιοθέτηση του συμφώνου για το ευρώ, ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι οι «27» συμφώνησαν για το σύνολο των οικονομικών θεμάτων που περιλαμβάνει η ατζέντα, με την ελπίδα ότι θα καθησυχάσουν τους φόβους των αγορών για τα κρατικά χρέη χωρών της ευρωζώνης.

Όλες οι αποφάσεις θα ενταχθούν στο συνολικό πακέτο που θα έχει εγκριθεί απο τα εθνικά κοινοβούλια πριν το τέλος Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται στο μεσοδιάστημα και άλλη διαδικασία σε επίπεδο κορυφής.

Όπως είπε ο κ. Ρομπάι, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα έχει πιστοληπτική αξιολόγηση AAA, θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2013 και θα μπορεί να διαθέσει άμεσα 500 δισ. ευρώ σε χώρες-μέλη με προβλήματα.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του Συμφώνου υποστηρίζοντας πως «δεν αποδιοργανώνει το κράτος πρόνοιας» όπως πολλοί στην Ευρώπη εκτιμούν, αλλά «αντιθέτως το στηρίζει».

Υπό τη σκιά της πορτογαλικής κρίσης η Σύνοδος Κορυφής των ΕΕ

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών δεν συζήτησαν ούτε το ενδεχόμενο προσφυγής της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης ούτε και το «αγκάθι» της Ιρλανδίας που αρνείται να κάνει παραχωρήσεις επί του χαμηλού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη δε θα αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε πως έλαβε «εγγυήσεις» και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας, που έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών.

Για «μεγάλο κατόρθωμα» που «κανείς δε θα πίστευε πριν από ένα χρόνο», έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο για να συμπληρώσει ότι «οι σημερινές αποφάσεις ελήφθησαν σε γενικές γραμμές» και «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει» σε σχέση με τις λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ το πακέτο ανταγωνιστικότητας, που ψηφίστηκε στη σύνοδο, αποδέχθηκαν χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως η Δανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Λετονία.

«H Ελλάδα έχει δείξει την αξιοπιστία της λαμβάνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και δίκαιη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment