PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Έριξαν εισπνεόμενες φόλες σε πάρκο σκύλων στο Περιστέρι


Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του άτυχου σκύλου ράτσας ροτβάιλερ το πάρκο σκύλων στο Περιστέρι είχε παντού τη λεγόμενη εισπνεόμενη φόλα.

Με ανάρτησή της σε ομάδες, η ιδιοκτήτρια του σκύλου ενημέρωσε τους φιλόζωους να μην πάνε με τα ζωάκια τους στο πάρκο καθώς το δικό της βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση στο κτηνιατρείο όλο το  πρωί αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Τι είναι η εισπνεόμενη φόλα

Εισπνεόμενη φόλα ονομάζουμε, το αέριο δηλητήριο που έχει εξατμιστεί από υγρό φυτοφάρμακο ή τη σκόνη-φυτοφαρμάκου, που εισέρχεται στον οργανισμό ενός ζώου μέσω της αναπνοής.

Ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα μπορεί να σκοτώσει έναν σκύλο σε λίγα λεπτά.

Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο;

Η περίπτωση να εισέλθει στον οργανισμό του ζώου αέριο δηλητήριο -που έχει εξατμιστεί από υγρό φυτοφάρμακο- μέσω της αναπνοής είναι σπάνιο φαινόμενο.

Θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες -θερμοκρασίες- που μπορούν να εξατμίσουν ικανή ποσότητα φυτοφαρμάκου για να δηλητηριάσει το ζώο.

Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση να προσβληθεί ο σκύλος από σκόνη-φυτοφαρμάκου που θα εισπνεύσει από το έδαφος.

Αυτό είναι πολύ πιθανό. Θα πρέπει φυσικά η ποσότητα της εισπνεόμενης σκόνης να είναι τέτοια που να μπορεί να δηλητηριάσει τον σκύλο.

Οι λεγόμενες εισπνεόμενες φόλες είναι ύπουλες γιατί δεν είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε, ακόμη και την ημέρα.

Επίσης δεν μπορούμε να απαγορεύουμε στον σκύλο μας να μυρίζει γιατί ακυρώνουμε την ουσία της βόλτας.

Οι περισσότερες φόλες είναι οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα που η εισαγωγή τους έχει απαγορευτεί στην ευρωπαϊκή ένωση και μπορεί να προκαλέσουν άμεσο θάνατο ακόμη και στον άνθρωπο.

Να σημειωθεί πως ένας οργανισμός μπορεί να προσβληθεί από το δηλητήριο ακόμη και αν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα μπορούν να καθυστερήσουν έως και 12 ώρες.

Τα οργανοφωσφορικά είναι συνθετικές οργανικές ενώσεις του φωσφόρου, που χρησιμοποιούνται ευρέως ως εντομοκτόνα στα φυτά και ως παρασιτοκτόνα στα ζώα.

Εάν ο σκύλος μας προσβληθεί από το φυτοφάρμακο, τα πρώτα συμπτώματα θα είναι τρέμουλο και αστάθεια. Ο χρόνος αντίδρασης μας είναι καθοριστικός και μπορεί να σώσει την ζωή του σκύλου μας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το ζώο στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

Σε περίπτωση που η μεταφορά του στον γιατρό καθυστερήσει, μπορείτε να του χορηγήσετε εμετικό σιρόπι ώστε να αποβάλει μέρος της ουσίας από το στομάχι.

Προσοχή! Μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό εάν ο σκύλος ΔΕΝ διατηρεί τις αισθήσεις του

Επίσης μπορείτε να χορηγήσετε στο σκύλο ενέσιμο αντίδοτο για την δηλητηρίαση από τα οργανοφωσφορικά αλλά προϋποθέτει να έχετε κάποια εμπειρία.

Όσο και να ακούγεται τρομακτικό, δεν είναι δυνατόν να ζούμε με τον τρόμο πως σε κάθε βόλτα ο σκύλος μας μπορεί να δηλητηριασθεί, αλλά ούτε και να μην τον βγάζουμε βόλτα.

Δυστυχώς συνυπάρχουμε σε έναν κόσμο με ανθρώπους με διαταραγμένα μυαλά. Να αποφεύγετε σημεία που η βλάστηση είναι ψηλή και δεν βλέπετε τι μυρίζει.

Επίσης εκπαιδεύστε τον να ακούει την εντολή ΑΣΤΟ ώστε να μην τρώει -όσο είναι δυνατό- από το έδαφος.

Πηγή: livingwithdogs gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Peristeri News

Μετατίθεται επίσημα η αργία της Πρωτομαγιάς

Peristeri News

Ποιες περιοχές θα πληγούν από καταιγίδες τα επόμενα 24ωρα

Peristeri News

Leave a Comment