PeristeriNews.gr
Διεθνή

Zaman: Ημέρα ντροπής στην Τουρκία


«Ημέρα ντροπής για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman το Σάββατο, ενώ οι υποστηρικτές της διαλύθηκαν από την αστυνομία με χρήση άφθονων δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ, την επομένη που η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα τέθηκε υπό την κηδεμονία των αρχών.

Δικαστήριο διόρισε την Παρασκευή διαχειριστή για να διευθύνει την εφημερίδα Zaman, την αγγλόφωνη Today’s Zaman και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που συνδέονται με τον ισλαμιστή ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως σχεδιάζει πραξικόπημα εναντίον του.

Νωρίς το απόγευμα, η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη έβαλε βίαια τέλος σε συγκέντρωση τουλάχιστον 500 ανθρώπων μπροστά από την έδρα της Zaman. Οι αστυνομικοί έριξαν άφθονα δακρυγόνα στο πλήθος, το οποίο φώναζε «ο ελεύθερος Τύπος δεν θα φιμωθεί», ενώ έκαναν επίσης χρήση εκτοξευτήρων νερού και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την κατάληψη της εφημερίδας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί απόδειξη πως η τουρκική κυβέρνηση φιμώνει τους διαφωνούντες.

«Αναστολή του Συντάγματος», έγραφε ακόμη στην πρώτη σελίδα της η Zaman, με μεγάλους λευκούς χαρακτήρες σε μαύρο φόντο. «Ο τουρκικός Τύπος ζει μία από τις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας του», καταγγέλλει η εφημερίδα, η οποία έχει τιράζ 650.000 φύλλα και κατάφερε να τυπώσει φύλλο λίγο πριν οι αστυνομικοί εισβάλουν στα γραφεία της.

Το απόγευμα του Σαββάτου, δημοσιογράφοι στα γραφεία της εφημερίδας, την είσοδο των οποίων ήλεγχαν αστυνομικοί, είπαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να δουλέψουν: «Όλες οι συνδέσεις Ίντερνετ έχουν κοπεί», έγραψε στο Twitter ο Σεβγκί Ακαρτσεσμέ, διευθυντής της αγγλόφωνης Today’s Zaman.

«Είναι μια μαύρη ημέρα για την τουρκική δημοκρατία και μια κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», δήλωσε ο κ. Ακαρτσεσμέ στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν πλήρες ρεπορτάζ για την κατάληψη της Zaman, εξαιτίας του φόβου ότι θα υποστούν παρόμοια αντίποινα.

Οι διαχειριστές που διορίσθηκαν από τις τουρκικές αρχές απέλυσαν τον διευθυντή του ομίλου, Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτσί, ανέφεραν πολλά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Ακαρτσεσμέ είπε ότι απολύθηκε επίσης ο αρθρογράφος Μπουλέντ Κενές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, είπε ότι το δικαστήριο ενήργησε ως πολιτικό εργαλείο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελέγξει αυτούς που παίρνουν μέρος σε μια ξεκάθαρη απόπειρα πραξικοπήματος, είτε οικονομική είτε δημοσιογραφική, εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης».

Ευρωπαϊκή ανησυχία

«Εξαιρετικά ανήσυχος για τις τελευταίες εξελίξεις στην εφημερίδα Zaman που θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει από την Τουρκία σε άλλους τομείς», έγραψε στο Twitter ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έγραψε στο Twitter ότι η κατάληψη της Zaman ήταν «άλλο ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου» και υποσχέθηκε να θίξει το θέμα κατά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον κ. Νταβούτογλου.

Κατά των μέτρων της τουρκικής κυβέρνησης τάχθηκαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment