PeristeriNews.gr
Πολιτική

Wikileaks: Aνησυχία προκαλούσε στις ΗΠΑ η σχέση Καραμανλή – Πούτιν


Aνησυχία προκαλούσε στις ΗΠΑ η σχέση της Ελλάδας με την Ρωσία επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με αποσπάσματα των Wikileaks που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Aνησυχία προκαλούσε στις ΗΠΑ η σχέση της Ελλάδας με την Ρωσία επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με αποσπάσματα των Wikileaks που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν να λαµβάνει ισορροπηµένη θέση ανάµεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε αντίθεση µε την υπουργό Εξωτερικών και πολιτική ανταγωνίστριά του Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία κάποιοι Ελληνες πιστεύουν ότι τηρεί υπερβολικά φιλοαµερικανική γραµµή», φέρεται να υποστήριζε σε τηλεγράφημά του ο τότε αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Επίσης, σαράντα ηµέρες πριν από την προγραµµατισµένη συνάντηση του έλληνα πρώην πρωθυπουργού µε τον Πούτιν στις 17 ∆εκεµβρίου 2007, η αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αποστέλλει στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ εµπιστευτικό τηλεγράφηµα µε θέµα: «Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόµενοι δεσµοί – που γίνονται πιο ισχυροί;».

Σύµφωνα µε τον επιτετραμένο των ΗΠΑ Τόµας Κάντριµαν, συνταξιοδοτηµένος Έλληνας πρέσβης δήλωσε ότι η κυβέρνηση Καραµανλή «έπαιζε µε τη φωτιά» κατά τις συµφωνίες της µε τον Πούτιν και αναρωτιόταν αν οι πρώην συνάδελφοί του στο ΥΠΕΞ κατανοούσαν τις επιπτώσεις.

Σε άλλο τηλεγράφημά του πάντως ο Ντ. Σπέκχαρτντ επισήμαινε ότι µεγάλο µέρος του ελληνικού Τύπου και των πολιτών, που αποδίδουν σηµαντική αξία στην κοινή ορθόδοξη κληρονοµιά και την «αριστερίστικη νοσταλγία», θεωρούν θετικές τις κινήσεις του Καραµανλή προς τη Ρωσία.

Κατά τη συνάντησή του µε τον πρέσβη των ΗΠΑ στις 4 Ιανουαρίου 2008 ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο Πούτιν «δεν ήταν δάσκαλος της δηµοκρατίας» και ότι δεν υπήρχε «καµία αµφιβολία» πως οι αξίες της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει. Αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι σηµαντική χώρα και η Ελλάδα χρειαζόταν να έχει καλές σχέσεις µαζί της.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment