PeristeriNews.gr
Διεθνή

Wikileaks: Επέκταση στο Αιγαίο συζητούσε η Τουρκία


Επέκταση των χωρικών υδάτων της πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια συζητά η Τουρκία.

Επέκταση των χωρικών υδάτων της πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια συζητά η Τουρκία με την Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με εμπιστευτικά τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που αποκάλυψε το Wikileaks.

Το «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύει τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα όπου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, αναφέρεται η συνάντηση της αρμόδιας για ευρωπαϊκά ζητήματα υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τίνα Κάινταναου, με τον Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείο Εξωτερικών, Χαιντάρ Μπερκ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος λέει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μελετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι μίλια σε ορισμένες μόνο περιοχές. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υφυπουργός επανέλαβε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, κάτι που συνέβαινε συχνά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Η Άγκυρα, απάντησε ο Τούρκος αξιωματούχος, πρότεινε στην Αθήνα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και «κώδικα συμπεριφοράς» ο οποίος θα πρόβλεπε, μεταξύ άλλων, άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο. Τα μέτρα είχαν προταθεί από τις ΗΠΑ νωρίτερα, προκύπτει από άλλο τηλεγράφημα.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση και να απαντήσει σε όσα διέρρευσαν στο Wikileaks σχετικά με τα όρια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment