Μπορεί να είναι μόλις μερικά εκατοστά πιο ψηλά από ένα Καλάσνικοφ, όμως ξέρουν ήδη να το χειρίζονται με κλειστά μάτια.
Μπορεί να είναι μόλις μερικά εκατοστά πιο ψηλά από ένα Καλάσνικοφ, όμως ξέρουν ήδη να το χειρίζονται με κλειστά μάτια. Αν και μόλις πέντε ετών, κανείς δεν τα προφυλάσσει σε αυτή την τρυφερή ηλικία από τη φρίκη του πολέμου, την εικόνα του θανάτου, τα συναισθήματα ενός αγριμιού. Είναι τα παιδιά που εκπαιδεύονται από τους πολέμαρχους της «Αλ Κάιντα» για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Αν και τα περισσότερα έχουν μείνει ορφανά από πατέρες που έγιναν «μάρτυρες» σε τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν την ίδια θανάσιμη διαδρομή. Εικόνες που τραβήχτηκαν μέσα από στρατόπεδο εκπαίδευσης στο βόρειο Γουαριζιστάν, κοντά στα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, τα δείχνει παραταγμένα στη σειρά με ένα όπλο ανά χείρας να προσπαθούν να κεντράρουν τον στόχο υπό τις οδηγίες των ανωτέρων τους.
Οι σοκαριστικές εικόνες αναρτήθηκαν σε «υπόγεια» ιστοσελίδα της «Αλ Κάιντα» και οι ειδικοί πιστεύουν ότι διέρρευσαν από το Ισλαμικό Κίνημα Τουρκιστάν που εκπαιδεύει ανήλικους οπλίτες και τους στέλνει να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν. Οι αντιτρομοκρατικές οργανώσεις θεωρούν την ένοπλη ομάδα υπεύθυνη για περισσότερες από διακόσιες τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία είκοσι χρόνια.
«Το βίντεο αυτό αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο μιας ανησυχητικής τάσης. Αυτή είναι η τέταρτη ισλαμιστική οργάνωση που έχουμε εντοπίσει τον τελευταίο καιρό να προετοιμάζει εντατικά μικρά παιδιά για το πεδίο μάχης. Τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία και τη Σομαλία έχουν βρεθεί να ακολουθούν την ίδια τακτική», σχολίασε ο Βρετανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Νιλ Ντόιλ, που έχει συγγράψει το βιβλίο «Terror Tracker» (Ανιχνευτής Τρόμου). «Αυτά τα παιδιά περνάνε πολύ άσχημες στιγμές. Υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία ότι πολλά από αυτά εξαναγκάζονται να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση» τόνισε ο Ντόιλ, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά φοιτούν αλυσοδεμένα στις «σχολές τρομοκρατίας» της «Αλ Κάιντα».
Οσο για τα μαθήματα, πρόκειται ουσιαστικά για συστηματική πλύση εγκεφάλου προκειμένου να μισήσουν τη Δύση και να προετοιμαστούν ψυχικά και σωματικά για να γίνουν οι επόμενοι που θα πρωταγωνιστήσουν -και μάλιστα με μεγάλη προθυμία και περηφάνια- σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

