PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Τι να προσέξετε για την επιλογή της κατάλληλης καρέκλας γραφείου


Η επιλογή της κατάλληλης καρέκλας γραφείου για τις ανάγκες σας δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να τη δοκιμάσετε. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη εκ των προτέρων όταν κάνετε την έρευνα αγορά σας διαδικτυακά, για να είστε ευχαριστημένοι με τελική επιλογή σας.

Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να  καταλάβετε τα χαρακτηριστικά των καρεκλών γραφείου ώστε να επιλέξετε με ασφάλεια αυτή που σας ταιριάζει.

Ημερήσιος χρόνος χρήσης της καρέκλας

Η διάρκεια που θα καθίσουμε καθημερινά πάνω σε καρέκλες γραφείου είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζετε. Υπάρχουν καρέκλες που έχουν σχεδιαστεί να χρησιμοποιούντα μόνο για τέσσερις ώρες την ημέρα, καρέκλες που έχουν σχεδιαστεί για μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών ή περισσότερο αλλά και καρέκλες σχεδιασμένες για 24ωρη χρήση.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ αυτών των καρεκλών γραφείου; Διαφέρουν ως προς την ποιότητά τους. Σε αυτή την περίπτωση παίζει ρόλο η ποιότητα του πλαισίου, των μαξιλαριών, των υφασμάτων και των μηχανισμών. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης δίνει ο κατασκευαστής, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και η αντοχή των υλικών και των μηχανισμών.

Επειδή οι περισσότεροι πωλητές δεν δίνουν πάντα την πληροφορία για το επίπεδο ποιότητας της καρέκλας ένα ενδεικτικό στοιχείο είναι η τιμή: εάν μια καρέκλα έχει εξόφθαλμα χαμηλή τιμή σε σχέση με την εμφάνιση και το μέγεθός της τότε θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ευτελή υλικά. Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι το βάρος της καρέκλας: αν είναι χαμηλότερο από 15-12 κιλά ανάλογα με το μέγεθός της σημαίνει επίσης ότι η ποιότητα κατασκευής είναι χαμηλότερη του αναμενομένου.

Όσο περισσότερες ώρες χρησιμοποιείτε μια καρέκλα γραφείου, τόσο πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στις ανάγκες σας. Το μοναδικό site στην Ελλάδα που αναγράφει τον προτεινόμενο χρόνο χρήσης μιας καρέκλας γραφείου είναι το ergoaction.gr

Η πλάτη της καρέκλας γραφείου

Βεβαιωθείτε ότι η πλάτη είναι καλά διαμορφωμένη. Για αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε το ύψος της πλάτης σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δείτε εάν η καρέκλα γραφείου έχει το κατάλληλο μέγεθος πλάτης ή αν μπορεί να ρυθμιστεί το ύψος της ώστε να προσαρμοστεί στον σωματότυπό σας. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε, εάν χρειάζεστε προσκέφαλο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τους αρέσει να το χρησιμοποιούν αλλά το προσκέφαλο μπορεί να προσφέρει ξεκούραση στον αυχένα όταν κάθεστε χαλαρά πίσω. Γι’ αυτό το προσκέφαλο θα πρέπει να ρυθμίζεται ώστε να το τοποθετήσετε στο ύψος του αυχένα σας (και όχι του κεφαλιού).

Επίσης, υπάρχουν δύο επιλογές για το υλικό που είναι κατασκευασμένη η πλάτη:

  • Πλάτη με επένδυση διχτυωτό ύφασμα
  • Πλάτη με μαλακό υπόστρωμα και επένδυση ταπετσαρία.

Η επιλογή εξαρτάται από τις δικές σας προτιμήσεις. Εάν ζεσταίνεστε και ιδρώνετε πολύ ή ζείτε σε περιοχή με πολλή ζέστη, η πλάτη με επένδυση δίχτυ αποτελεί μια καλή επιλογή. Προσφέρουν αερισμό και επιτρέπουν στο σώμα να «αναπνέει» και να μην υπερθερμαίνεται. Αν σας αρέσει να χαλαρώνετε, οι επενδυμένες πλάτες προσφέρουν συχνά μια πιο μαλακή αίσθηση.

Ιδανικά, οι πλάτες με δίχτυ είναι εύκαμπτες και προσαρμόζονται στο σχήμα της πλάτης σας όπως ακριβώς και οι επενδυμένες. Για κοινή χρήση γραφείου, όπου πολλοί συνάδελφοι μοιράζονται έναν σταθμό εργασίας, προτείνεται καρέκλα με πλάστη από δίχτυ. Αφενός είναι πιο υγιεινό, αφετέρου είναι πιο άνετο για τον επόμενο χρήστη.

Λόγω της σπονδυλικής σας στήλης, η πλάτη σας έχει ελαφρώς σχήμα S. Για να υποστηριχθεί η περιοχή της μέσης, που επιβαρύνεται περισσότερο, καλό είναι η πλάτης της καρέκλας να διαθέτει επιπλέον οσφυϊκή υποστήριξη. Στην ιδανική περίπτωση, η ζώνη οσφυϊκής υποστήριξης θα πρέπει να ρυθμίζεται σε ύψος ώστε να την προσαρμόσετε στο ύψος της δικής σας οσφυϊκής σας περιοχής.

Το κάθισμα της καρέκλας γραφείου

Η καρέκλα πρέπει να ρυθμίζεται καθ’ ύψος. Βεβαιωθείτε ότι θα ρυθμίσετε το ύψος του καθίσματος έτσι ώστε τα πόδια σας είναι ίσια στο πάτωμα και σε ορθή γωνία. Επίσης, είναι σημαντικό το βάθος του καθίσματος. Για μια εργονομική στάση καθίσματος θα πρέπει να υπάρχει κενό περίπου 5 εκατοστών μεταξύ του καθίσματος και της κλείδωσης του γονάτου. Αυτό είναι σημαντικό για τη διασφάλιση της κυκλοφορίας του αίματος και την πρόληψη της θρόμβωσης. Επειδή όλα τα σώματα δεν είναι ίδια προτιμήστε μια καρέκλα που να μπορείτε να ρυθμίσετε το βάθος του καθίσματος.

Επίσης, το κάθισμα πρέπει να ταιριάζει στο πλάτος του σώματος. Το πάχος του και το πόσο μαλακό πρέπει να είναι το κάθισμα είναι εξίσου σημαντικό. Άλλωστε, η άνεση του καθίσματος έχει επίδραση και στην ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης. Τέλος έχει μεγάλη σημασία το υλικό του μαξιλαριού του καθίσματος το οποίο κατασκευάζεται από πολυουρεθάνη. Θα πρέπει να μην είναι πολύ μαλακό ώστε να αντέχει στον χρόνο αλλά ούτε και πολύ σκληρό ώστε να είναι άβολο.

Τα μπράτσα της καρέκλας γραφείου

Μια άλλη πτυχή που συχνά παραμελείται είναι η χρήση των μπράτσων. Εάν δεν υπάρχουν μπράτσα, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά κάθεστε στο γραφείο, τα χέρια σας θα αιωρούνται πάνω από το πληκτρολόγιο. Επειδή τα χέρια «κρέμονται», καταπονούν τους ώμους και τον αυχένα σας.

Στην ιδανική περίπτωση, τα μπράτσα της καρέκλας γραφείου θα πρέπει τουλάχιστον να ρυθμίζονται σε ύψος, ώστε να ταιριάζουν ακριβώς με το ύψος του γραφείου. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επιθυμητό, τα μπράτσα να έχουν επιπλέον ρυθμίσεις:

  • ρύθμιση σε βάθος, ώστε να μπορείτε να πλησιάζετε όσο το δυνατόν περισσότερο στο γραφείο.
  • Ρύθμιση σε πλάτος για να ταιριάζουν στον τρόπο εργασίας και στο σχήμα του σώματός σας.
  • Περιστροφή των υποβραχιόνιων ώστε να τα τοποθετήσετε στην θέση που σας βολεύει ώστε να στηρίζεται όλος ο βραχίονας.

Ο μηχανισμός της καρέκλας γραφείου

Για πολλούς, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα να κατανοήσουν είναι o μηχανισμός ανάκλισης της καρέκλας. Ο στόχος του μηχανισμού ανάκλισης είναι να προσφέρει κίνηση και χαλάρωση στον χρήστη κατά την διάρκεια της εργασίας του. Ανάλογα με το είδος του μηχανισμού μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε περιστασιακά για χαλάρωση και να τον κλειδώνουμε όταν εργαζόμαστε ή να τον έχουμε συνεχώς ανοιχτό και να κινούμαστε πάνω στην καρέκλα καθώς δουλεύουμε. Η συνεχής κίνηση πάνω στην καρέκλα είναι επιθυμητή και προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη διότι δεν πιανόμαστε και δεν τραυματίζονται οι μύες μας από την ακινησία.

Οι συνηθέστεροι μηχανισμοί καρεκλών είναι οι παρακάτω:

  • Ο βασικός μηχανισμός tilt του οποίου η κίνησή μοιάζει με … κουνιστή πολυθρόνα. Το σώμα κινείται προς τα πίσω και προς τα εμπρός σε σταθερή γωνία. Έτσι όταν ανακλίνουμε προς τα πίσω τα πόδια μας σηκώνονται από το έδαφος και για να δουλέψουμε θα πρέπει να τον κλειδώσουμε στην όρθια θέση. Ο μηχανισμός tilt συνιστάται περισσότερο όταν εργάζεστε για λίγη ώρα.
  • Ο μηχανισμός Multiblock ο οποίος έχει ανάλογη κίνηση με τον tilt αλλά δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να τον κλειδώσει σε διάφορες θέσεις ανάκλισης και όχι μόνο στην όρθια θέση.
  • Ο μηχανισμός Synchro ο οποίος είναι ο καλύτερος εργονομικά και αυτός που θα πρέπει να έχει μια καρέκλα για πολύωρη χρήση. Ο μηχανισμός αυτός κινεί την πλάτη και έδρα σε θέση ανάκλισης αλλά με διαφορετική γωνία ώστε το σώμα να έχει πάντα μια φυσική και σωστή στάση. Η πλάτη ανακλίνει με μεγαλύτερη γωνία σε σχέση με την έδρα ώστε τα πόδια μας να μην σηκώνονται από το έδαφος και να μην κάνουμε «κούνια» πάνω στην καρέκλα. Ιδανικά, τον μηχανισμό synchro τον χρησιμοποιούμε συνεχώς ανοιχτό και κινούμαστε πάνω στην καρέκλα ενώ δουλεύουμε. Αυτόν ονομάζεται «δυναμικός τρόπος καθίσματος»

Οι τροχοί της καρέκλας

Οι τροχοί είναι σημαντικοί σε μια καρέκλα διότι πρέπει να προσφέρουν εύκολη και συνεχή κύλιση στον χρήστη. Όσο πιο μεγάλη η διάμετρος των τροχών τόσο πιο καλή είναι η κύλισή τους οπότε θα πρέπει να επιλέγετε καρέκλες με τροχούς διαμέτρου από 50 mm και πάνω.

Επίσης διατίθενται διαφορετικοί τροχοί για σκληρά πατώματα και διαφορετικοί για πατώματα καλυμμένα με μοκέτα ή χαλί. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επιλέξετε καρέκλα με τροχούς που ταιριάζουν με το πάτωμά σας, ειδάλλως θα προκληθούν γρατσουνιές  στην επιφάνεια.

Ατομικές ανάγκες

Όταν επιλέγετε μια σωστή καρέκλα γραφείου, παίζει ρόλο η σωματική σας διάπλαση αλλά και τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε. Στην περίπτωση του τελευταίου, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Συμπερασματικά, το σώμα χρειάζεται ευελιξία, κίνηση και σταθερότητα. Γι’ αυτό και για να κάνετε την ιδανική επιλογή της κατάλληλης καρέκλας γραφείου για εσάς αξίζει να γνωρίζετε ακριβώς ποιες δυνατότητες είναι διαθέσιμες και ποια πλεονεκτήματα ακριβώς προσφέρουν. Εξάλλου, μια καρέκλα γραφείου υψηλής ποιότητας δεν εξασφαλίζει απλώς μια καλύτερη καθημερινότητα, αλλά αποτελεί επένδυση υγείας και ευεξίας για ένα καλύτερο μέλλον.

Επισκεφθείτε την ergoaction.gr, το πιο ενημερωμένο κατάστημα εργονομικών καρεκλών γραφείου και ανακαλύψτε μια τεράστια ποικιλία για κάθε απαίτηση και ανάγκη. Εμείς ξεχωρίσαμε τις παρακάτω καρέκλες που ανταποκρίνονται στα επιθυμητά χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω:

Εργονομική καρέκλα γραφείου Ergochair

Εργονομική καρέκλα γραφείου Ergopro

Εργονομική καρέκλα γραφείου Ergotech WoW!

Εργονομική καρέκλα γραφείου Ergohuman classic

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment