Viber
PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Τεχνητά νέφη στους ωκεανούς εναντίον υπερθέρμανσης του πλανήτη



Την ώρα που οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς και η ξηρασία πλήττει πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους σε κάποτε μη συμβατικές ιδέες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Την ώρα που οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς και η ξηρασία πλήττει πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους σε κάποτε μη συμβατικές ιδέες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον επανεξετάζουν μια παλιά πρόταση που προβλέπει την ψύξη της γήινης ατμόσφαιρας με τεχνητά νέφη τα οποία θα παράγονται πάνω από τις υδάτινες επιφάνειες των ωκεανών ώστε να αντανακλούν το ηλιακό φως που φτάνει στην επιφάνεια της Γης.

Η τεχνική αυτή γνωστή και ως “ενίσχυση των σύννεφων με τη χρήση θαλασσινού νερού” βρίσκεται στη λίστα με τις τις πιο πολλά υποσχόμενες τεχνικές γεωμηχανικής.

Η ιδέα είναι σχετικά απλή: ένας στόλος πλοίων εξοπλισμένων με προωθητικές συσκευές θα εκτοξεύει σωματίδια θαλασσινού αλατιού στην ατμόσφαιρα ώστε να διευκολυνθεί η σύσταση νεφών. Το δημιουργούμενο νέφος, αν έχει την κατάλληλη πυκνότητα, θα μπορεί να αντανακλάσει θερμογόνο ηλιακό φως στο διάστημα ψύχοντας την επιφάνεια.

Ο φυσικός, εξειδικευμένος σε θέματα ατμόσφαιρας, Ρομπ Γουντ και η ομάδα του θα πραγματοποιήσουν δοκιμές κατ΄αρχάς σε μικρή κλίμακα, με 10 πλοία ακροβολισμένα σε εύρος 100 χιλιομέτρων ωκεάνιας επιφάνειας.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα που αξίζει να δοκιμαστεί λόγω της εύκολης υλοποίησής της και να αποβεί χρήσιμη στην μακρόχρονη προσπάθεια μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών.

Αξίζει ωστόσο να υπογραμμιστεί η διάσταση απόψεων ως προς το ρόλο των νεφών στην εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, καθώς ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα σύννεφα συγκρατούν τη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπει η Γη προς το διάστημα.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

WWF Ελλάς: 3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο

Peristeri News

Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο

Peristeri News

«Ωρολογιακή βόμβα» οι μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία

Peristeri News

Leave a Comment