PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Tα μέτρα υγιεινής που προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρας


Σημαντική η τήρηση κάποιων βασικών μέτρων υγιεινής σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο.

Στη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής τόσο για την ανάρρωση των ασθενών όσο και για την προφύλαξη των ατόμων που βρίσκονται γύρω τους αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοιό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Ο ειδικός, τόνισε την αξία των μέτρων για ολους με δεδομένο οτι παραμένουμε πλεον συνεχώς στο σπίτι ενώ υπογράμμισε την περαιτέρω αξία τους στην περίπτωση που στο σπίτι βρίσκονται ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας ή και προσβεβλημένοι από τον κορωνοιό που πρεπει να απομονώνονται.

Τα γενικά μέτρα υγιεινής που πρέπει να ακολουθούνται ειναι τα εξής:

-Καλός και τακτικός αερισμός των χώρων του σπιτιού

-Τήρηση των μέτρων υγιεινής, με έμφαςη στο καλό και συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι των χεριών. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή των χεριών μας με το πρόσωπο, ιδίως στα μάτια και τη μύτη που μπορεί να γίνουν πύλες εισόδου παθογόνων μικροοργανισμων

-Σε περίπτωση που υπάρχει ηλικιωμένος καλό είναι να παραμένει σε δικό του δωμάτιο. Αν αυτο δεν είναι εφικτό, τότε είναι σημαντικη η τήρηση της απόστασης των δυο μέτρων στον χώρο και ο περιορισμός του συγχρωτισμού μαζί του

-Οταν υπάρχει ανάγκη χρήσης μάσκας, πχ οταν πρέπει να φροντιστεί ηλικιωμένος ή τυχόν ασθενής με σύμπτωμα λοίμωξης, και δεν είναι διαθέσιμη μάσκα μιας χρήσης, πρέπει να χρησιμοποιείται μαντήλι υφασμάτινο στο πρόσωπο και αυτό στη συνέχεια να πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία

-Σε περίπτωση που μέλος ή μέλη της οικογένειας βγαίνουν εκτός σπιτιού για σοβαρό λόγο, πρέπει κατά την επιστροφή τους να πλένουν πολυ καλά τα χέρια τους και να αερίζουν καλά τα ρούχα τους

-Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα

-Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα

-Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος

-Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)

-Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης

-Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι αςθενείς και όσοι συγκαταλέγονται στα ύποπτα κρούσματα

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

– Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
– Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
– Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
– Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2m από το άτομο.
– Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
– Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
– Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
– Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
– Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
– Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
– Αποφυγή επ8αφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
– Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
– Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ:1135, 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment