Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι, και βέβαια η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις.
Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι, και βέβαια η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις. Έτσι, λοιπόν, και στο Μαϊάμι η αγορά ακινήτων παραμένει στάσιμη σε μεγάλο μέρος της χώρας, οι τιμές των ακινήτων στο Μαϊάμι έχουν εκτοξευτεί φέτος κατά 50% .
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική και οι περισσότεροι αγοραστές είναι ξένοι. «Έχουμε αγοραστές από την Βραζιλία, την Αργεντινή, την Βενεζουέλα, ακόμη και την Ιταλία», επισημαίνει ο μεσίτης Ραφαέλ Γκονζάλες
Ο Κολομβιανός Τζέιμι Μέχια, πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει δύο διαμερίσματα στο κέντρο του Μαϊάμι. «Το Μαϊάμι είναι η πύλη στη Λατινική Αμερική. Έχει μια ομορφιά που δεν την έχει η υπόλοιπη χώρα για μας τους Λατινο-αμερικανούς».
Το αδύναμο δολάριο και οι χαμηλές τιμές αποτελούν σημαντικό δέλεαρ για τους ξένους αγοραστές, οι περισσότεροι απ’ τους οποίους αγοράζουν ακίνητα τοις μετρητοίς.
Αλλά τα προβλήματα παραμένουν εκτός του κέντρου της πόλης όπως δηλώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Αντρέα Χιούσον. «Ορισμένες περιοχές έχουν «πάρει φωτιά», τονίζει η Χιούσον. «αλλά εκτός κέντρου. Η υπερπροσφορά ακινήτων θα χρειαστεί χρόνια για να απορροφηθεί».
Αλλά και σε απόσταση 45 λεπτών από το Μαϊάμι, στο «σημείο μηδέν» των κατασχέσεων ακινήτων από τράπεζες στη νότια Φλόριντα, η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει, ενώ οι μεσίτες δηλώνουν ότι και εκεί έχει αρχίσει η ανάκαμψη.
«Οι επενδυτές πυροδοτούν την αγορά», επισημαίνει ο μεσίτης Ντέιβιντ Ντιουέκ. «Έρχονται και αγοράζουν ακίνητα μετρητοίς, τα ανακαινίζουν και τα ξαναρίχνουν στην αγορά προς πώληση ή ενοικίαση».
Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για πολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο, ή ακίνητο που έχει κατασχεθεί από τράπεζα στα προάστια, η αγορά ακινήτων στο Μαϊάμι προσελκύει ξεκάθαρα ξένες επενδύσεις, επηρεάζοντας θετικά την οικονομία της περιοχής.

