Viber
PeristeriNews.gr
Οικονομία

Οι αλλαγές για το χαράτσι 2013



Tο χαράτσι των ακινήτων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, όπως ζητούσε η τρόικα.

Tο χαράτσι των ακινήτων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, όπως ζητούσε η τρόικα.

Στην τρίωρη συνάντηση των αρχηγών στο Μαξίμου αποφασίστηκε ωστόσο να προσέλθουν με κοινή πρόταση στην τρόικα ώστε αυτός ο φόρος, o ΕΕΤΗΔΕ, να είναι κλιμακωτός και να περιλαμβάνει ελάφρυνση η οποία θα κυμαίνεται από 10%-15%.

Από τον ερχόμενο Ιούνιο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οι λογαριασμοί ρεύματος θα γράφουν πλέον «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» αντί για «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων» αλλά ουσιαστικά θα πρόκειται για μια τροποποιημένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ που θα απαλλάσσει μερικώς ή ολικώς κάποιους μικροϊδιοκτήτες, αλλά θα επεκταθεί και θα βαρύνει και κάποιους που ως τώρα απαλλάσσονταν ή ελαφρύνονταν.

– Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος για ό,τι ηλεκτροδοτείται, όπως το ΕΕΤΗΔΕ.
– Για άλλες κατηγορίες ακινήτων, οικοδομές ή αγροτεμάχια κλπ ο φόρος θα υπολογίζεται διαφορετικά (όπως ο ΦΑΠ) και θα εισπράττεται μέσω των εφοριών και όχι μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
– Η κλίμακα του ΕΕΤΗΔΕ αλλάζει ώστε, ως νέος «Ενιαίος Φόρος», να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες και περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 ή 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό. Θα μπει ένας πιο χαμηλός κατώτατος ή ενδιάμεσος συντελεστής υπολογισμού του φόρου, που για το ΕΕΤΗΔΕ ξεκινούσε από 3 και έφτανε στο 5 για χαμηλής τιμής ζώνης περιοχές.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 12,6 δισ. στο ενδεκάμηνο

Peristeri News

Οι νέες τιμές των διοδίων στην Αττική Οδό από 1η Ιανουαρίου

Peristeri News

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2026

Peristeri News

Leave a Comment