PeristeriNews.gr
Οικονομία

O Aλ. Σταυρούλιας αναλύει όλες τις αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις


Τι θα πρέπει να προσέξουμε στην φετινή μας φορολογική δήλωση, οι αλλαγές στο έντυπο Ε1 αναλύονται από τον Αλέξιο Σταυρούλια στο «PeristeriNews.gr»

ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ:

1. Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης για όσους αποκτούν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως.

2. Από φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ οι προθεσμίες ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

3. Ο φορολογούμενος που υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του, μέσω Διαδικτύου, στην υπηρεσία ΤΑΧΙSNET

4.Στο νέο έντυπο Ε1 υποχρεώνονται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος όσοι αυτοαπασχολούμενοι εντοπίσθηκαν το 2010 να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να δηλώσουν σε ειδικό κωδικό ότι όντως υπέπεσαν σε τέτοιου είδους παραβάσεις προκειμένου εν συνεχεία να μην υπολογισθεί στην εκκαθάριση του φόρου το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ

5. Οι σπουδαιότερες ανατροπές περιλαμβάνονται στον πίνακα 5 του εντύπου της φορολογικής δήλωσης όπου αναγράφονται τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», ή αλλιώς τεκμήρια

6. Οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό καλούνται να τις δηλώσουν υποχρεωτικά στη νέα φορολογική δήλωση προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκαν τα ποσά των τόκων, εάν πληρώθηκε ο φόρος 8% για την παραμονή των κεφαλαίων στην αλλοδαπή και εάν η απόκτηση των χρημάτων ήταν νόμιμη.

7. Eπανέρχεται η έκπτωση 1,5% φόρου εισοδήματος σε εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Σε ηλεκτρονικές δηλώσεις 1,5% και μέχρι 118 ευρώ ανεξαρτήτως τρόπου εξόφλησης.

8. Δίνεται η δυνατότητα στους έγγαμους από το 2012 βεβαίωσης του φόρου που τους αναλογεί χωριστά, με ειδική ένδειξη στο E1.

9. Ισχύει η τριετία για παραγραφή απαίτησης φορολογούμενου επιστροφής φόρου από το δημόσιο

10. Καθιερώνετε μια κλίμακα φορολόγησης για όλους τους φορολογούμενους, με ενιαία κλιμάκια και συντελεστές από 18% μέχρι 45%, η οποία θα τιμαριθμοποιείται με υπουργική απόφαση ή νόμο. Tο αφορολόγητο διατηρείται μόνο για όσους προσκομίζουν αποδείξεις. Για εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ καμία απόδειξη, από 6.000 έως 12.000 ευρώ το 10% του εισοδήματος σε αποδείξεις. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 30% για το υπόλοιπο εισόδημα. H μη προσκόμιση αποδείξεων συνεπάγεται φόρο 10% και η προσκόμιση επιπλέον και μέχρι 15.000 ευρώ (30.000 ευρώ για συζύγους) έχει μείωση φόρου 10%.

11 . Οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορο­λογία του εισοδήματος ΔΟΥ, στον οποίο θα αναγράφονται: α) Το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, β) ο αριθμός των αποδείξεων και γ) το συνολικό ποσό αυτών.

12. Έχουμε αύξηση της έκπτωσης φόρου για προστατευόμενα παιδιά στα 1.500 ευρώ όταν είναι 1, στα 3.000 ευρώ όταν έχει 2 για καθένα που τον βαρύνουν και 11.500 ευρώ όταν έχει 3, με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί. Aπό το εισόδημα της συζύγου εκπίπτουν οι δαπάνες τέκνων όταν εκείνη έχει την επιμέλεια παιδιών από προηγούμενο γάμο, των χωρίς γάμο τέκνων ή των γονέων της και ανήλικων ορφανών συγγενών μέχρι δευτέρου βαθμού

13. Αναγνωρίζονται κάθε είδους αποδείξεις πλην αυτών που εκπίπτουν πέραν του αφορολογήτου (ιατρικά, ασφάλιστρα κ.λπ.), δαπανών που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ΔEH, EYΔAΠ (ύδρευση και αποχέτευση), τηλεπικοινωνίες (σταθερά και κινητά) και εισιτήρια μεταφορικών μέσων (αστικά, υπεραστικά, μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός, KTEΛ, αεροπλάνα, πλοία). Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων από δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στο εξωτερικό ή υπαλλήλων νομικών προσώπων στην αλλοδαπή, διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και φυλακισμένους.
Oι δαπάνες αποδείξεων υπολογίζονται αθροιστικά μεταξύ συζύγων και επιμερίζονται ανάλογα με το εισόδημα του καθενός κι εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στην αρχική δήλωση. Προβλέπεται μεταφορά δαπανών από τον ένα σύζυγο στον άλλο εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητό του.

14. Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος έκπτωσης των τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας (αφορά και επισκευή διατηρητέων κτισμάτων) ανεξαρτήτως πότε συνάφθηκαν. Εκπίπτει 20% της δαπάνης από φόρο κι εφόσον ο φορολογούμενος έχει κυριότητα στο ακίνητο. H μείωση του ποσοστού υπολογίζεται μόνο στο ποσοστό των τόκων που αναλογεί στο ποσοστό της ιδιοκτησίας.

15. Έχουμε έκπτωση 20% από φόρο αντί από εισόδημα της ετήσιας δαπάνης ασφαλίστρων (και τέκνων από γονείς σε διάζευξη όταν δεν συνοικούν) και μέχρι 1.000 ευρώ για άγαμο και 2.000 ευρώ για έγγαμο. H μείωση επιμερίζεται μεταξύ συζύγων ανάλογα με το εισόδημα τους κι εφόσον δηλωθεί με την αρχική δήλωση.

16. Έχουμε έκπτωση 20% από φόρο αντί από εισόδημα και για χρηματικές δωρεές και χορηγίες (OTA, Eκκλησία, ιατρικά, ιδρύματα κ.λ.π), με ανώτατο ποσοστό έκπτωσης μέχρι 10% του συνολικού εισοδήματος. Δαπάνη άνω 300 ευρώ αναγνωρίζεται μόνο αν έχει κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου που έχει ανοιχθεί για το σκοπό αυτό στο TΠKΔ ή σε τράπεζα. H μείωση από το φόρο γίνεται μόνο αν οι συνολικές δαπάνες ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

17. Eκπίπτει 20% δαπάνης από φόρο αντί από εισόδημα για αμοιβές δικηγόρων πλην όσων αφορούν παράσταση κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων και πράξεων σχετικών με ακίνητα.

18. Έχουμε μείωση φόρου κατά 20% αντί έκπτωσης από εισόδημα της δαπάνης από αλλαγή ή εγκατάσταση πηγών ενέργειας (θέρμανση ή ψύξη) φιλικών προς το περιβάλλον (τηλεθέρμανση, ανανεώσιμες πηγές, σύστημα αντιστάθμισης καυστήρα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωλήνων, φυσικό αέριο, ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες). Tο όφελος του φόρου φθάνει τα 480 ευρώ ενώ πριν ήταν 175 ευρώ. Eντάσσονται και δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (διπλά τζάμια, κουφώματα, δώμα ή στέγη) μετά από ενεργειακή επιθεώρηση βάσει του προγράμματος «Eξοικονόμηση κατ οίκον». Iσχύει η μεταφορά έκπτωσης φόρου μεταξύ συζύγων όταν δεν έχει εισόδημα ο φορολογούμενος που έχει πραγματοποιήσει τη δαπάνη.

19. Kαταργούνται οι εκπτώσεις από εισόδημα ενοικίου για δημοσίους υπαλλήλους που εγκαθίστανται εκτός Aθηνών και Θεσσαλονίκης, δωρεών σε αθλητικά σωματεία και του τωρινού συστήματος εκπιπτόμενων δαπανών (δεξιώσεις κ.λπ.), εκπτώσεις δαπανών δικαιούνται και οι κάτοικοι κρατών μελών της EE που αποκτούν πάνω από το 90% του συνολικού εισοδήματός τους στην Eλλάδα.

20.Προσοχή στις αναλώσεις κεφαλαίου για τις οποίες έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού .

Σπίτι:
Ως 80 τ.μ. Χ 30 ευρώ ανά τ.μ.

Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. Χ 50 ευρώ ανά τ.μ.

Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ.Χ 80 ευρώ ανά τ.μ.

Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. Χ 150 ευρώ ανά τ.μ.

Από 301 τ.μ. και άνω Χ 300 ευρώ ανά τ.μ.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε1:

1. Κωδικοί 023-024: Συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδείξεων και συγκεκριμένα από: δημόσιους υπάλληλους που υπηρετούν στην αλλοδαπή, διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, φυλακισμένους και κάτοικους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους.

2. Κωδικοί 027-028: Συμπληρώνονται από δημοσίους υπαλλήλους (μόνιμους ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου).

3. Κωδικοί 013 -014: Πρέπει να συμπληρωθούν από συνταξιούχους που γεννήθηκαν μέχρι 31-12-1945 και για τους οποίους προβλέπεται μείωση των νέων τεκμηρίων για κατοικίες, Ι.Χ., σκάφη κ.λπ., κατά 30%.

4. Κωδικοί 019-020: Θα συμπληρωθούν από τους φορολογούμενους που το 2010: α) έκαναν έναρξη εργασιών για ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, β) είχαν κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ από την άσκηση της συγκεκριμένης επιχείρησης ή του συγκεκριμένου επαγγέλματος και γ) δεν είχαν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν για το 2010 και τις τρεις αυτές προϋποθέσεις απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που αποκόμισαν.

5. Κωδικοί 021-022: Τους κωδικούς αυτούς υποχρεούνται να συμπληρώσουν όσοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2010 εντοπίστηκαν από τις ελεγκτικές αρχές να μην έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις, τιμολόγια κ.λπ.), να έχουν εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία, με αποτέλεσμα την απόκρυψη φορολογητέας ύλης άνω των 1.200 ευρώ, να έχουν εκδώσει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή να έχουν λάβει εικονικά φορολογικά στοιχεία. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με 10%.

6. Κωδικοί 025-026: Τους κωδικούς αυτούς θα συμπληρώσουν οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, απασχολώντας παράλληλα προσωπικό καθώς παρέχεται μείωση των καθαρών κερδών κατά 20% εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα έχουν μειωθεί για δύο συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους αλλά δεν έχει μειωθεί ταυτόχρονα και ο αριθμός των απασχολουμένων.

7. Κωδικοί 029-040: Συμπληρώνονται από όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό.

8. Κωδικός 769: Θα αναγραφεί η αντικειμενική δαπάνη για δίδακτρα σε σχολεία που καταβλήθηκε το 2010.

9. Κωδικός 770: Αναγράφεται η αντικειμενική δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

10. Κωδικοί 723-724: Θα συμπληρωθούν από τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2010 στην αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 10.000 ευρώ.

11. Κωδικοί 783-784: Στους κωδικούς αυτούς θα δηλωθούν τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια.

12. Κωδικός 049: Δηλώνεται το συνολικό ποσό των αποδείξεων για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το 2010.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment