Viber
PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νέος Πρόεδρος ο Αναστασιάδης με ποσοστό άνω του 57%



Αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του 7ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του 7ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έκλεισαν στις 18.00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπολογίζεται ότι ψήφισε περίπου το 80,71% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων σε σχέση με το 83,14% του πρώτου γύρου των εκλογών. Η αποχή ανήλθε στο 19,29% Το ποσοστό αποχής είναι υψηλότερο από τον πρώτο γύρο. Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι ανήλθε στο 36,9 %, σε σύγκριση με 38,9% που ήταν την ώρα στον πρώτο γύρο.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται στις 20.00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα (ΡΙΚ), προηγείται ο Ν. Αναστασιάδης

Ενσωμάτωση (61,88%)
Αναστασιάδης Νίκος: 57,63%
Μαλάς Σταύρος: 42,37%

blank

Τα exit polls δίνoυν προβάδισμα στον Ν. Αναστασιάδη

Σύμφωνα με τα exit polls που δημοσιοποίησαν στις 18.01, οι σταθμοί παγκύπριας εμβέλειας νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Νίκος Αναστασιάδης.

ANT1: Αναστασιάδης 58-62%, Μαλάς 38-42%

Mega: Αναστασιάδης: 57 – 60%, Μαλάς 40 – 43%

ΡΙΚ: Αναστασιάδης: 57,5-61,5%, Μαλάς 38,5-42,5%.

Sigma: Αναστασιάδης: 58.6 έως 62.6%, Μαλάς σ37.4% έως 41.4%.

blank

Άνοιξαν σαμπάνιες στην Πινδάρου μετά τα exit polls

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του Υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, με πλέον του 20%.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να φτάσει στα γραφεία του ΔΗΣΥ από στιγμή σε στιγμή, μετά την συνάντηση που θα έχει πρώτα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν. Μετά τη συνάντηση ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο εκλογικό του επιτελείο.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ότι αντιμετωπίζουν με δέος και μεγάλη ευθύνη την λαϊκή εντολή που παραδίδεται στον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και πλήρη επίγνωση με τις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει. Πρέπει άμεσα να συμφωνηθεί μνημόνιο, να σωθούν οι τράπεζες, και να κατανοήσουμε ότι η Κύπρος πρέπει να αποφύγει την χρεοκοπία με την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση.

Σιγή ιχθύος στο επιτελείο Μαλά, μετά τα exit polls

Ησυχία επικρατεί τόσο στο επιτελείο του Στάυρου Μαλά όσο και στο ΑΚΕΛ. Δεν υπάρχει κόσμος συγκεντρωμένος, ενώ επικρατεί απογοήτευση αφού όπως όλα δείχνουν δεν μπορούν να ανατραπούν τα αποτελέσματα των exit polls. Σημειώνεται ότι δεν θα γίνει επίσημος σχολιασμός από το επιτελείο, σε σχέση με τα exit polls.

«Το ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς θα στραφούμε και κριτικά και με διάθεση σωστής συνεισφοράς στο έργο που έχει να επιτελέσει το κράτος» τόνισε μετά τα αποτελέσματα των exit polls, ο εκπρόσωπος του Σταύρου Μαλά, Τάκης Γεωργίου.

Πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Θεωρώ ότι είναι μπροστά μας το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, το κυπριακό και το θέμα του φυσικού αεριού». Ο κ. Χ’’ Γεωργίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν το Φυσικό Αέριο θα τύχει σωστής διαχείρισης και προς όφελος του κυπριακού λαού».

Προηγουμένως, συγκρατημένη αλλά συνεχώς αυξανόμενη αισιοδοξία επικρατούσε τόσο στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά όσο και στο ΑΚΕΛ.

Ο Σταύρος Μαλάς μαζί με τον επικεφαλής του επιτελείου του Νίκο Κατσουρίδη πραγματοποίησαν σύντομη επίσκεψη στο ΑΚΕΛ και είχαν συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο επιτελείο, όπου προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα.

Στο ΑΚΕΛ βρίσκονται επίσης οι Υπουργοί Εργασίας και Εμπορίου Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Νεοκλής Συλικιώτης καθώς και ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης.
Στο επιτελείο επικρατεί ηρεμία και συγκρατημένη αισιοδοξία εν αναμονή και των exit polls. Εκεί βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.
Ηρεμία επικρατεί και στα γραφεία του ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού Κυπριανού, όπως και την προηγούμενη Κυριακή, συστήνει υπομονή μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Από το σπίτι του θα παρακολουθήσει και αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Προσπάθειες παρενόχλησης των ηλεκτρονικών συστημάτων

Νωρίτερα ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης αποκάλυψε ότι χθες το απόγευμα και σήμερα υπήρξαν προσπάθειες παρενόχλησης των ηλεκτρονικών συστημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Ασσιώτης είπε πως τα μέτρα που λαμβάνονται και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εσωτερικών λειτούργησαν αποτελεσματικά αποτρέποντας την πρόκληση του όποιου σοβαρού προβλήματος. Η διαδικασία της ψηφοφορίας προχωρεί κανονικά, είπε καταλήγοντας ο κ. Ασσιώτης.

Σχετικά με τις πληροφορίες για νέες απειλές από τους Anonymous, ο Έφορος είπε ότι «έχουμε τα μέσα να αποτρέψουμε οποιοδήποτε κτύπημα».

«Η δήλωση Αναστασιάδη δεν προσκρούει στην νομοθεσία» ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογής

Το περιεχόμενο της δήλωσης του υποψηφίου προέδρου Νίκου Aναστασιάδη, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δεν προσκρούει σε οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη, δήλωσε ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης.

Τον κ. Αναστασιάδη κατάγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αλλά και το κόμμα του για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Η καταγγελία και η δήλωση τέθηκαν υπόψη του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος και γνωμάτευσε σχετικά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν παραβίασε τη νομοθεσία. «Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Κυπριανού δεν θα διάβασε σήμερα την (εφημερίδα) “Χαραυγή”, διαφορετικά η πρώτη καταγγελία θα έπρεπε να αφορά το κομματικό έντυπο, το οποίο ήταν καθαρά προεκλογικά τοποθετημένο υπέρ του κ. Μαλά», είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «εμάς δεν μας ενόχλησε και δεν καταγγείλαμε κανένα».

Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 09:30.

Ο κ. Αναστασιάδης έφθασε στο Λανίτειο Γυμνάσιο συνοδευόμενος από την οικογένειά του και στελέχη του κόμματος.

Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου προέβη στις καθιερωμένες δηλώσεις καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν συνειδητά και να μην καταφύγουν στο λευκό ή το άκυρο.

Μαλάς: «Επιλέξτε εσείς για το μέλλον σας»

Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και κανένας δεν μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε παθητικό θεατή, για να διαλέξουν άλλοι για το μέλλον, τόνισε, μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου. «Πρέπει να κινηθούμε συλλογικά και να αποφασίσουμε συλλογικά, πάνω από όλα η Κύπρος», πρόσθεσε, καλώντας όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Σήμερα, ανέφερε, ο κυπριακός λαός καταγράφει την τελική του ετυμηγορία, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σήμερα αποφασίζουμε όλοι για όλους, σήμερα τίθεται το συμφέρον της πατρίδας μας πάνω απ’ όλα, πέρα από το προσωπικό, ο καθένας αναμετριέται με την συνείδηση του, την ιστορία του, με αυτά που πίστευε στο παρελθόν και αποφασίζει για το μέλλον της χώρας μας», επεσήμανε.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Peristeri News

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε παραλία του Σίδνεϊ

Peristeri News

Συρία: Διαδοχικές επιθέσεις σε αρκετά σημεία της χώρας

Peristeri News

Leave a Comment