Διεθνή

Να αντιμετωπίζει την Covid όπως τη γρίπη εξετάζει η Ευρώπη

Η Ισπανία προτείνει η Covid-19 να αντιμετωπιστεί ως ενδημική νόσος, όπως και η γρίπη, και γίνεται η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που αφήνει να εννοηθεί ότι θα μάθουμε να ζούμε με τον νέο κορωνοϊό. Είμαστε πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο, δηλώνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Φάουτσι.

Η ιδέα σταδιακά κερδίζει έδαφος και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία επαναξιολόγηση των κυβερνητικών στρατηγικών στην αντιμετώπιση του ιού. Ο Βρετανός υπουργός Εκπαίδευσης, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε για παράδειγμα στο BBC ότι και η Βρετανία «είναι σε μονοπάτι μετάβασης από το πανδημικό στο ενδημικό (καθεστώς)». Καθοριστικό ρόλο βεβαίως σε μία τέτοια περίπτωση θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τα εμβόλια – όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης.

Τα χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων του στελέχους Όμικρον, παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων σε επίπεδα- ρεκόρ, ώθησαν τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσες να υπογραμμίσει την ανάγκη να αφήσει σταδιακά πίσω της η Ευρώπη τους περιορισμούς της πανδημίας και να προχωρήσει προς μία φυσιολογική ζωή.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε την εξέλιξη της Covid από πανδημική σε ενδημική νόσο» είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ίσως να χρειαστεί να αποτιμήσουν τον ιό με διαφορετικές παραμέτρους από εκείνες, που χρησιμοποιούσαν έως τώρα.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία -όπου τα ημερήσια κρούσματα είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα- ίσως να είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για κάτι τέτοιο πάντως.

Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα όπου σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός ημερήσιων θανάτων και διασωληνωμένων. Έτσι τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας πιθανότατα θα παραταθούν, αλλά με μικρές προσαρμογές.

Εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις χθες προειδοποίησε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους θα κολλήσουν Όμικρον μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ωστόσο καθώς οι κυβερνήσεις μάχονται να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία και τις οικονομίες τους, οι χαμηλότερες νοσηλείες ίσως να είναι αρκετές για αναθεώρηση της στρατηγικής.

Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι

Προς το παρόν Γαλλία και Γερμανία συνεχίζουν να αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά για τους μη εμβολιασμένους, ενώ η Ολλανδία έχει σε εφαρμογή ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη.

Στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 50 ετών. «Τα περισσότερα προβλήματα πηγάζουν από το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν είναι εμβολιασμένοι» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Άντονι Φάουτσι: Κοντά στο να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Παρά τον αριθμό ρεκόρ των ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19 οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται «στα πρόθυρα» μιας μεταβατικής περιόδου, μετά την οποία θα είναι δυνατό να “ζουν με” τον ιό, εκτίμησε χθες Τρίτη ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης Άντονι Φάουτσι.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να πούμε με αποδεκτό τρόπο ‘ζούμε με τον ιό’, εξαιτίας κυρίως της πίεσης που ασκείται αυτή την περίοδο στο σύστημα υγείας», δήλωσε μιλώντας στο Center for Strategic and International Studies (CSIS), ο Άντονι Φάουτσι, συμπληρώνοντας ότι «Αλλά πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί».

Ο κ. Φάουτσι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαλείψουμε αυτόν τον ιό με δεδομένη τη μεταδοτικότητά του, την τάση του να μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη και τον μεγάλο αριθμό των ανεμβολίαστων κατά του covid-19. «Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον με την εκπληκτική, πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητά του να μεταδίδεται, τελικά θα μας βρει σχεδόν όλους», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε, «Παρά τον αριθμό ρεκόρ των ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19, οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας μεταβατικής περιόδου, μετά την οποία θα είναι δυνατό να «ζουν με τον ιό».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι «Αν και δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς η επιδημία, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ιό να κυριαρχεί στις ζωές μας για πολύ καιρό ακόμη». Θεώρησε μάλιστα απαραίτητο να υιοθετηθεί «μια νέα στρατηγική» για την διαχείριση της κατάστασης.

«Καθώς η Όμικρον ανεβαίνει και κατεβαίνει», οι ΗΠΑ τελικά θα εισέλθουν σε μια νέα φάση στην οποία θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία, εξήγησε.

«Όταν φτάσουμε εκεί, αυτή θα είναι η μετάβαση και ενδέχεται να είμαστε τώρα πολύ κοντά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεδομένο ότι στις ΗΠΑ καταγράφονται αυτή την περίοδο σχεδόν ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα, 150.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με covid-19 και περισσότεροι από 1.200 πεθαίνουν λόγω της νόσου καθημερινά «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων λόγω του Όμικρον, το οποίο έχει κυριαρχήσει στη χώρα. Από τα τέλη Δεκεμβρίου καταγράφονται στις ΗΠΑ αριθμοί ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19, ενώ κατά μέσο όρο περίπου 18.500 ασθενείς με covid διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ νοσηλεύονται με covid-19 σχεδόν 146.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Από αυτούς σχεδόν 24.000 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν λίγο περισσότεροι από 142.000 ασθενείς και είχε καταγραφεί στις 14 Ιανουαρίου 2021.

Related posts

Επικοινωνία Ερντογάν με τους προέδρους Σουηδίας και Φινλανδίας

Peristeri News

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία μπλοκάρει την άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Peristeri News

ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα ένταξης

Peristeri News

Leave a Comment