PeristeriNews.gr
Πολιτική

N. Κεραμέως: Το μεγάλο στοίχημα η εφαρμογή του νόμου για το άσυλο


Η ψήφισή του νόμου για το άσυλο είναι το  πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Η μεγάλη πρόκληση είναι τώρα η εφαρμογή του. Αυτό επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει ενέργειες από κοινού με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Η εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Έχουν γίνει ήδη σημαντικές ενέργειας από κοινού από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, για το πώς θα μπορέσει στην πράξη να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη» είπε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Η υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αποκαθιστά το άσυλο στην πραγματική του έννοια και θέλει το πανεπιστήμιο να είναι κατεξοχήν χώρος, στον οποίο μπορεί κανείς να μιλάει ελεύθερα, να εκφράζεται ελεύθερα «χωρίς να φοβάται ότι 10-20-30 μέτρα παρακάτω θα του επιτεθεί κάποιος για τις απόψεις που εξέφρασε, γι’ αυτά που είπε». Διαβεβαιώνει δε ότι «η αστυνομία θα επεμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται», καθώς «σίγουρα θέλουμε αυτή η διάταξη να λειτουργήσει αποτρεπτικά».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον αρμόδιο υπουργό ότι θα εφαρμόσει τη διάταξη κατά τον τουτρόπο και ευχή της κυβέρνησης είναι να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, παρά να λειτουργήσει αποτρεπτικά, περνώντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι όλοι αυτοί οι οποίοι πράττουν έκνομες ενέργειες -και είναι κατεξοχήν εξωπανεπιστημιακά στοιχεία- πλέον δε θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εντός των πανεπιστημίων», σημείωσε.

«Καταβάλαμε πολύ μεγάλες προσπάθειες να πείσουμε το ΚΙΝΑΛ»

Σχετικά με τις συγκλίσεις που επιδιώχθηκαν στη Βουλή, καθώς τη διάταξη για τα ΑΕΙ ψήφισαν η ΝΔκαι η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» η υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά καταβάλαμε πολύ μεγάλες προσπάθειες σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής. Όλη η Τετάρτη, η πρώτη μέρα εκ των δύο ημερών της Ολομέλειας της Βουλής αφιερώθηκε επί της ουσίας και από τους δυο μας σε μία προσπάθεια να πείσουμε τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής για τη σημασία να βρούμε λύση. Κάναμε κάποιες υποχωρήσεις, προσωπικά έκανα και δύο προτάσεις στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, υπήρχε όμως μία “κόκκινη γραμμή”: Έπρεπε να επιτύχουμε μία εξομοίωση του πανεπιστημιακού χώρου και του δημόσιου χώρου. Όσο ανοίγαμε παραθυράκια στη διάταξη, όσο δημιουργούσαμε ένα ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος να ήταν άλλη μία διάταξη, η οποία θα έμενε στα χαρτιά». «Θέλαμε καθαρή λύση, καθαρή γραμμή, επιδιώξαμε συγκλίσεις και επιδιώξαμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, δυστυχώς όμως αυτή δεν επετεύχθη εντέλει», εξήγησε.

«Πολύ σημαντική η θετική έκφραση από την ΠΟΣΔΕΠ και πρυτάνεις»

Σε ό,τι αφορά το πώς η πανεπιστημιακή κοινότητα υποδέχθηκε την διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο η κ. Κεραμέως παρατήρησε ότι «είναι πάρα πολύ θετικό ότι η πρώτη επίσημη αντίδραση που βγήκε σχετικά με την προτεινόμενη διάταξη ήταν από την ΠΟΣΔΕΠ, δηλαδή από τους καθηγητές, το αρμόδιο όργανο των καθηγητών της χώρας, οι οποίοι είπαν σαφώς ότι η διάταξη κινείται στη σωστή κατεύθυνση […] όπως επίσης είναι πολύ θετικό ότι διάφοροι πρυτάνεις έχουν εκφραστεί θετικά, διότι φυσικά και θέλουμε αρωγούς την πανεπιστημιακή κοινότητα εν συνόλω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια». Σχετικά με τη συμμετοχή της φοιτητικής κοινότητας στον διάλογο για το πανεπιστημιακό άσυλο διευκρίνισε ότι «προσωπικά έχω μιλήσει με πάρα πολλούς φοιτητές για το θέμα κι επεδίωξα να μιλήσω και με το συντονιστικό όργανο, αλλά κατάλαβα ότι αυτό επί της ουσίας δεν έχει συγκληθεί σε πανελλήνιο επίπεδο».

«Επιδιώκω όμως και καθημερινά και όλο αυτό το διάστημα -και όχι μόνο τώρα που είμαστε κυβέρνηση, αλλά και όταν ήμασταν αντιπολίτευση- να συνομιλώ με φοιτητές, προκειμένου να λαμβάνω και τη δική τους οπτική γωνία, σχετικά με το ποιες είναι οι ανησυχίες τους και να συζητάμε για το πώς θα μπορέσει μέσω και αυτών των πρωτοβουλιών να αναβαθμιστεί εν τέλει η παρεχόμενη εκπαίδευση σε όλους», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείσα, εάν στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να ενισχύσει τα πανεπιστήμια σε δικές τους πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως μέσα από την ενίσχυση των πανεπιστημιακών υπηρεσιών φύλαξης, η κ. Κεραμέως απάντησε: «Αυτό αφορά το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Όμως, η διάταξη για το άσυλο είναι ένας τρόπος, υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι τρόποι για να ενισχύσει κανείς την πραγματική ελευθερία στη διακίνηση ιδεών στο Πανεπιστήμιο, να μη λαμβάνουν χώρα έκνομες ενέργειες, οι οποίες επί της ουσίας περιορίζουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Για παράδειγμα ένας τρόπος είναι ο συστηματικός φωτισμός όλων των χώρων μέσα στα πανεπιστήμια, ένας άλλος αυτός που είπατε, άρα υπάρχουν τρόποι συμπληρωματικοί, προκειμένου να πετύχουμε τον έναν και μοναδικό στόχο και ο ένας και μοναδικός στόχος είναι να μην είναι τα πανεπιστήμιά μας εστίες ανομίας και βίας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, κατά καιρούς έχουν ειπωθεί στον δημόσιο διάλογο και όλα αυτά θα τα συζητήσουμε εκτενώς και με τους πρυτάνεις»

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment