PeristeriNews.gr
Οικονομία

Nέα έξοδο στις αγορές το επόμενο δίμηνο σχεδιάζει το Yπ. Οικονομικών


Nέα έξοδο στις αγορές το επόμενο δίμηνο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, εκμεταλλευόμενο τη μείωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, τρέχουν οι ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, αλλά και την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Ειδικά στο θέμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων να παραταθεί και πέρα από τις 10 Απριλίου.

Έως τον Ιούνιο επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα για την κάλυψη των μέτρων που έχουν ληφθεί, με την πιθανότητα να επαναληφθούν και το Μάιο, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας» ύψους 15,7 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η συγκεκριμένη πρόβλεψη γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τα χρήματα που θα αντλήσει η χώρα από μία ακόμα έξοδο στις αγορές τους επόμενους 2 μήνες.

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αναμένει να ληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες σχετίζονται με:

  • Την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει σε ποσά που θα ανέλθουν συνολικά σε 200 δισ. ευρώ
  • Τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη της απασχόλησης (πρόγραμμα SURE) συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ
  • Την δυνατότητα άντλησης χρημάτων από τον ESM μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η οποία με βάση τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup, θα ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας η οποία θα προσφεύγει . Μεγάλο «αγκάθι» ωστόσο παραμένει οι όροι υπό τους οποίους θα μπορέσει να δανειστεί η κάθε χώρα-μέλος καθώς η πλειοψηφία των κρατών δεν επιθυμεί μνημόνια. Και ενώ η Γερμανία μέσω του υπουργού της Οικονομικών Ολαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί μια νέα τρόικα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις από Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία οι οποίες τάσσονται υπέρ κάποιας μορφής μνημονίων.

Πιθανή παράταση στις προθεσμίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Με περίπου 15.500 επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την άντληση χρηματοδότησης μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής» , ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η προθεσμία να παραταθεί και μετά τις 10 Απριλίου. «Θα το αξιολογήσουμε τις επόμενες ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ντός της ημέρας αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά και στους εργαζόμενους αυτών να καταβάλουν το 60% του ενοικίου τους για το μήνα Απρίλιο. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων, ο  υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρωτοβουλίες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο εστιάζει πλέον στην λήψη μέτρων στήριξης σε κλάδους της οικονομίας όπως η ακτοπλοΐα, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και ιδιαίτερα ο εποχικός τουρισμός. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις και για την περαιτέρω στήριξη των ανέργων με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment