Viber
PeristeriNews.gr
Υγεία

Μικρά μυστικά για να αντισταθείτε στο χρόνο



Ξεγελάστε το χρόνο ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

Με καταπολέμηση της μυϊκής γήρανσης και κατανάλωση τροφών που παρατείνουν τη ζωή, μπορούμε – τώρα που γίναμε μεγαλύτεροι κατά έναν χρόνο – να αντισταθούμε στο αδυσώπητο βιολογικό ρολόι.

Μετά το 40ό έτος της ηλικίας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αρχίζει να χάνονται προοδευτικά η μυϊκή μάζα και η μυϊκή ισχύς. Εκτός από όσους δουλεύουν χειρωνακτικά, στους υπολοίπους η κορυφαία μυϊκή μάζα δεν διατηρείται εάν δεν συνοδεύεται από συστηματική άσκηση.

  • Επιβράδυνση

Πώς μπορεί κανείς να επιβραδύνει τη μυϊκή γήρανση;

1) συστηματική άσκηση,

2) πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης D καθημερινά (ειδικά για τις γυναίκες, λήψη βιταμίνης D 800 UI καθημερινά μετά την εμμηνόπαυση)

3) λήψη αρκετών πρωτεϊνών με την τροφή καθημερινά.

Η άσκηση πρέπει να περιλαμβάνει αεροβική γυμναστική και ειδικά προγράμματα μυικής ενδυνάμωσης 2-3 φορές την εβδομάδα ή καθημερινό γρήγορο περπάτημα επί 30 λεπτά.

Οσον αφορά τις πρωτεΐνες, ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Μυολογίας στο Παρίσι δρ Βενσάν Μουλί συνιστά τουλάχιστον 1,2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά (δηλαδή, περίπου 70 γρ. πρωτεΐνης εάν ζυγίζει κάποιος 70 κιλά).

Για να τις υπολογίσετε σε τροφές, 100 γρ. κόκκινου κρέατος ή πουλερικών έχουν 20,5 γρ. πρωτεΐνης, ψαριού 20,1, αυγού 12,6 γρ., γιαουρτιού 5 γρ., τυριού 26 γρ., γάλακτος 3,3 γρ., γαρίδας17,5 και φασολιών βρασμένων 4,1 γρ.

  • Βιολογικοί μηχανισμοί γήρανσης

Υπάρχουν έξι βασικοί βιολογικοί μηχανισμοί που μπορούν, όπως εξηγεί ο δρ Λίντμπεργκ, να επηρεάσουν τη διαδικασία γήρανσης.

1.Περιορισμός των θερμίδων. Το λιγότερο φαγητό είναι ό,τι καλύτερο για να παρατείνει κανείς τη ζωή. Μια συνειδητή διατροφή πρέπει να είναι θρεπτική, όχι όμως πλούσια σε θερμίδες.

Ενας καλός κανόνας είναι να τρώτε 20% λιγότερο από αυτό που πραγματικά θέλετε. Οι περιορισμοί αυτοί εφαρμόζονται από τους Ιάπωνες που έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης παγκοσμίως.

2.Οξείδωση. Το σώμα μας γερνά μέσω μιας χημικής διαδικασίας που λέγεται οξείδωση. Η απάντηση υπάρχει στη φύση, μέσα από τα αντιοξειδωτικά -«φρουρούς». Οι φυτικές τροφές περιέχουν μια σειρά ουσιών που λειτουργούν συνεργικά για την πρόληψη της οξείδωσης.

Να ξέρετε επίσης ότι:

• Το τσιγάρο έχει ουσίες που προκαλούν οξείδωση στο σώμα.

• Το στρες και η στέρηση ύπνου επιταχύνουν την οξείδωση του οργανισμού.

• Εάν τρώτε λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο (π.χ. κόκκινο κρέας) αυτό μπορεί να μειώσει την οξείδωση.

• Τα μονοακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα κ.ά.) είναι λιγότερο ευαίσθητα στην οξείδωση από τα πολυακόρεστα και θα πρέπει να είναι η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή.

3.Μεθυλίωση.Ολα τα γονίδια στο γενετικό υλικό μας έχουν έναν «on – off» διακόπτη που ρυθμίζει τη λειτουργία τους, δηλαδή την έκφρασή τους. Οταν αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί σωστά, αυξάνεται η ποσότητα των ουσιών – αποβλήτων.

Nα ξέρετε ότι:

• Πρέπει να προσλαμβάνετε βιταμίνες του συμπλέγματος Β μέσα από την καθημερινή σας διατροφή. Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τις τροφές μειώνεται με την ηλικία, ενώ η ανάγκη για βιταμίνες Β αυξάνεται με το στρες. Σε τέτοιες περιόδους, μπορεί να έχετε ανάγκη από συμπληρώματα.

4.Το νερό είναι ένα συστατικό όλων των χημικών αντιδράσεων στο σώμα. Συχνά, όμως, δεν ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας και ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό (ιδίως οι ηλικιωμένοι).

Να ξέρετε ότι:

• Κατά μέσον όρο έχετε ανάγκη από 2 λίτρα νερό την ημέρα.

• Για να εξασφαλίσετε ότι το νερό δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες, συνετό είναι να επενδύσετε σε ένα καλό φίλτρο στην κεντρική πρόσληψη. Τo πόσιμο νερό θα πρέπει να αποθηκεύεται σε γυάλινα μπουκάλια και όχι σε πλαστικά που περιέχουν ανεπιθύμητες ουσίες με ορμονική δράση.

5. Γλυκοζυλίωση. Το ροδοκοκοκκίνισμα του κρέατος και το καραμέλωμα της ζάχαρης είναι μερικά παραδείγματα της χημικής διεργασίας που ονομάζεται αντίδραση Maillard ή γλυκοζυλίωση.

Σε μαγειρεμένο φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες, οι πρωτεΐνες γίνονται λιγότερο εύπεπτες και δεν παρέχουν όλα τα αμινοξέα στον οργανισμό. Αρα, το σώμα δεν μπορεί να παρασκευάσει τις νέες πρωτεΐνες που χρειάζεται.

Επιπλέον, το 10%-20% των γλυκοζυλιωμένων πρωτεϊνών απορροφάται από το έντερο και περνά στο αίμα. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι απόβλητα που συσσωρεύονται στα κύτταρα και διαταράσσουν την κανονική λειτουργία τους.

Οσο μεγαλύτε
ρο είναι το γλυκαιμικό φορτίο της διατροφής σας τόσο μεγαλύτερη και η ζημιά. Αυτός είναι ένας λόγος για να αποφεύγει κανείς τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως σάκχαρα και άμυλα.

Να ξέρετε ότι:

• Στόχος σας πρέπει να είναι να καταναλώνετε γύρω στο 60% των τροφών ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα. Τα υπόλοιπα να υποβάλλονται σε όσο πιο ήπια θερμική επεξεργασία γίνεται (βράσιμο στον ατμό ή ψήσιμο σε φούρνο θερμοκρασίας 80-100C είναι προτιμότερα από τηγάνισμα ή ψήσιμο στη σχάρα).

6. Χρόνιες φλεγμονές. Μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ζωής μας και εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, χωρίς να υπάρχει οξεία βλάβη από τραύμα ή λοίμωξη με βακτήρια ή ιούς. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά ή όταν υπάρχει συχνή ενόχληση από το περιβάλλον (π.χ. από κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, περιβαλλοντικές τοξίνες κ.ά.). Ολες οι ασθένειες που λήγουν σε -ίτιδα οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή (κολίτιδα, αγγειίτιδα, αρθρίτιδα κ.λπ.).

Να ξέρετε ότι:

• Το κάπνισμα προκαλεί χρόνια φλεγμονή.

• Για να αντιμετωπιστεί η χρόνια φλεγμονή στο σώμα, να καταναλώνετε αρκετά ωμέγα-3 από λιπαρά ψάρια. Αλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες είναι η κουρκουμίνη (χρωστική ουσία στην κουρκούμη, συστατικό του κάρι), το πράσινο τσάι και ουσίες που βρίσκονται σε λαχανικά, φρούτα (ιδίως βατόμουρα), στα καρύδια, σε όσπρια και καρυκεύματα. Η πρωτεΐνη, ιδίως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

• Η τροφική δυσανεξία μπορεί να είναι σημαντική αιτία χρόνιας φλεγμονής (μπορείτε να βρείτε τυχόν δυσανεξία με ειδικές εξετάσεις αίματος).

Τέλος, πρόσφατες έρευνες από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και της Νότιας Καρολίνας έδειξαν ότι:

* Ο γάμος είναι καλός για την υγεία των ανδρών, αλλά δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τις γυναίκες. Γυναίκες που δεν έκαναν νέο γάμο ύστερα από διαζύγιο, ζουν όσο και εκείνες που ξαναπαντρεύτηκαν.

* Αυτοί που ενδιαφέρονται για την εργασία τους, ζουν περισσότερο από όσους είναι αδιάφοροι γι’ αυτό που κάνουν.

* Τριάντα λεπτά τζόκινγκ την ημέρα επί λίγους μήνες κάνει τα εγκεφαλικά κύτταρα πιο νέα και εύρωστα.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Οι επιπτώσεις των σύντομων βίντεο στον εγκέφαλο

Peristeri News

Ενημέρωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Peristeri News

Οι ταινίες τρόμου βοηθούν στη διαχείριση του άγχους

Peristeri News

Leave a Comment