PeristeriNews.gr
Lifestyle

Mαθήματα επιβίωσης στον καύσωνα


Βελτιώνουν αισθητά τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα δωμάτιο και συμβάλλουν σημαντικά στον αερισμό του χώρου, μειώνοντας τη θερμοκρασία του.

Βελτιώνουν αισθητά τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα δωμάτιο και συμβάλλουν σημαντικά στον αερισμό του χώρου, μειώνοντας τη θερμοκρασία του. Πρωταγωνιστές στο εναλλακτικό δρόσισμα είναι, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Δημήτρη Ιμπραήμ, οι ανεμιστήρες οροφής.

«Εχουν χαμηλό κόστος που κυμαίνεται από 25 έως 100 ευρώ, ενώ καταναλώνουν μόλις την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Αντίθετα, τα κλιματιστικά δεν έχουν μόνο υψηλό αρχικό κόστος αγοράς, αλλά ευθύνονται και για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς έχουν τεράστια κατανάλωση», αναφέρει.

Μέσα στο σπίτι. Εκτός όμως από τη φιλική προς το περιβάλλον λύση του ανεμιστήρα οροφής, η θερμοκρασία σε έναν στεγασμένο χώρο μπορεί να μειωθεί αισθητά τους καλοκαιρινούς μήνες αν ακολουθήσει κανείς απλούς και φυσικούς τρόπους.

Αλλωστε, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ιμπραήμ, το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που αναπτύσσεται μέσα σε έναν χώρο οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία που χτυπάει τα εξωτερικά τοιχώματα του κτιρίου. «Η αποφυγή συσσώρευσης θερμότητας στον χώρο και συνεπώς της αύξησης της εσωτερικής θερμοκρασίας μπορεί να γίνει βάφοντας τους εξωτερικούς τοίχους ή την οροφή ενός κτιρίου με ανοιχτά χρώματα.

Επίσης, η οροφή από όπου εισχωρεί θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να είναι μονωμένη με ανακλαστική μεμβράνη ή ακόμα καλύτερα πράσινη, φυτεμένη στέγη. Εως και 40% της συσσωρευμένης θερμότητας εισχωρεί στο εσωτερικό μέσω των γυάλινων επιφανειών του κτιρίου. Για τον λόγο αυτόν, η καλύτερη λύση είναι η χρήση ανακλαστικών μεμβρανών στα τζάμια και η τοποθέτηση ειδικών τζαμιών χαμηλής εκπεμψιμότητας», λέει ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η αποτροπή της εισόδου θερμότητας όμως σε ένα κτίριο μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, όπως η θερμομόνωση και η σκίαση. Επτά στα δέκα κτίρια είναι απροστάτευτα στο κρύο και τη ζέστη, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, γι’ αυτό μία λύση είναι η εξωτερική θερμομόνωση.

«Το κόστος της επέμβασης αυτής είναι σημαντικό, γι’ αυτό η εξωτερική θερμομόνωση ενδείκνυται για τις περιπτώσεις όπου μπορεί να συνδυαστεί με τις εργασίες ανακαίνισης ή συντήρησης των εξωτερικών όψεων του κτιρίου», λέει ο Δημήτρης Ιμπραήμ και επισημαίνει ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι έως και 11 βαθμούς Κελσίου, είναι η εξωτερική σκίαση. Μπορεί μάλιστα να γίνει είτε με τη φύτευση των κατάλληλων δέντρων και φυτών είτε με τα κατάλληλα σκίαστρα.

Ωστόσο, ένας επίσης αποτελεσματικός και ανέξοδος τρόπος απομάκρυνσης της ήδη συσσωρευμένης θερμότητας είναι ο αερισμός των δωματίων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ιμπραήμ, ο δροσισμός του κτιρίου πρέπει να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλή και μπορεί να μειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου μέχρι και 80%.

Οι οικολογικές λύσεις που προτείνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ δεν σταματούν εδώ: η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και η λειτουργία μόνο όσων συσκευών χρειάζονται, συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στον χώρο.

Ο δροσισμός ενός κτιρίου όμως δεν αρκεί για να προστατευτεί κάποιος από τις υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών. Οπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας.

Πόσω μάλλον σε ημέρες όπου η ζέστη είναι αφόρητη. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι, επιβάλλεται ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών. «Για να καταφέρουμε να ενυδατώσουμε σωστά και επαρκώς το σώμα μας σε ημέρες καύσωνα, μπορούμε να καταναλώνουμε φυσικούς χυμούς φρούτων, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε νερό αλλά και ηλεκτρολύτες, που είναι σημαντικοί το καλοκαίρι.

Οι χυμοί πέρα από την ενυδάτωση, συμβάλλουν και στην καλύτερη αντιοξείδωση που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι». Εκτός από τα υγρά, που αποτελούν εναλλακτική στο νερό, ενυδάτωση προσφέρουν και πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό. «Φρούτα, όπως είναι το πεπόνι και το καρπούζι, αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο να αποφύγουμε την αφυδάτωση μέσα στο ζεστό καλοκαίρι.

Οπως και οι σαλάτες πλούσιες σε φυλλώδη λαχανικά μέσα στη ζέστη συχνά αποτελούν ένα ελαφρύ, φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε νερό συνοδευτικό ή ακόμα και γεύμα. Τα λαχανικά όπως αγγούρι, μαρούλι, ντομάτα, κολοκυθάκι προσφέρουν μια αίσθηση ψύξης και ενυδάτωσης στο σώμα μας».

SOS ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ. Οταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο όμως, το νερό δεν προστατεύει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα φυτά. Σύμφωνα με τον γεωπόνο Γιώργο Ζεβελάκη, τις μέρες του καύσωνα υπάρχει μεγάλη εξάτμιση, επομένως και μεγάλη ανάγκη των φυτών για νερό.

Οπως αναφέρει, είναι σημαντικό τα φυτά να τοποθετηθούν στο πιο δροσερό σημείο της βεράντας καθώς και να διπλασιαστεί η διάρκεια του καθημερινού ποτίσματος. Προσθέτει δε, πως το πότισμα πρέπει να γίνεται τις πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες και όχι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο αστυνομικό τμήμα του Αιγάλεω κρατείται ο Σταμάτης Γαρδέλης

Peristeri News

Διάρρηξη στη μονοκατοικία του Λεωνίδα Κουτσόπουλου – Τι άρπαξαν οι κλέφτες

Peristeri News

Πατέρας για δεύτερη φορά θα γίνει ο Χοακίν Φίνιξ

Peristeri News

Leave a Comment