PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Kορωνοϊός: Κατέληξε μία 74χρονη ασθενής


Μία 74χρονη ασθενής κατέληξε μετά από επιπλοκές της νόσου Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας στους 244.

Μαγιορκίνης: Μοντέλα προέβλεπαν ως και 400 κρούσματα ημερησίως

Μοντέλα προβολής εξέλιξης της πανδημίας προέβλεπαν ακόμη και 400 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη, είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως τα μέτρα απέδωσαν.

Ο ίδιος σημείωσε είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στην έξαρση του κορωνοϊού αλλά τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

«Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ιός συνεχίζει να «σιγοβράζει»

Ακόμη, ο καθηγητής ανέφερε πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας κ.ά.

Συνέχισε λέγοντας πως ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει», εξηγώντας πως o ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, κάτι που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός θετικών στον κορωνοϊό, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση που καταγράφηκε στο Χονγκ Κονγκ με άτομο που επαναμολύνθηκε από Covid-19 είπε πως φαίνεται πως υπάρχει σενάριο επαναμόλυνσης ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς το περιστατικό αυτό δεν έχει καταγραφεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Συνέχισε λέγοντας πως η επαναμόλυνση φαίνεται πως δεν συνοδεύεται από βαρύτατες κλινικές εικόνες, κάτι που δίνει ελπίδες σε ό, τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στην πιθανότητα που το νέο εμβόλιο ενάντια στον ιό δεν φανεί ικανό να ανακόψει πλήρως την «είσοδο» του ιού στον οργανισμό, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν πως ακόμη και μια επαναμόλυνση ατόμου που έχει εμβολιαστεί, θα συνοδεύεται από πολύ ηπιότερα συμπτώματα.

Ανησυχία για την διασπορά στους νέους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας πως προκαλεί ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες.

Τόνισε πως παρατηρούνται, περιορισμένα, περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας.

«Σε κάθε περίπτωση», ο καθηγητής τόνισε πως «οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές».

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του β’ κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης.Όπως είπε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Ο καθηγητής σχολίασε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριδορές της κοινωνικής απόστασης».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment