PeristeriNews.gr
Διεθνή

G7: Προτεραιότητα η επανεκκίνηση της οικονομίας


Οι ηγέτες των χωρών της G7 δεσμεύτηκαν σήμερα να εργαστούν από κοινού για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους που έχουν παραλύσει από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες της G7 ανέθεσαν στους υπουργούς τους να εργαστούν μαζί για να προετοιμάσουν όλες τις οικονομίες της G7 να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια, πάνω σε βάσεις που θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν την οικονομική ανάπτυξή τους με συστήματα υγείας πιο ανθεκτικά και με αξιόπιστες αλυσίδες ανεφοδιασμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες επικέντρωσαν μεγάλο μέρος της συζήτησής τους στον ΠΟΥ και ζήτησαν να υπάρξει μια «εξέταση και εις βάθος μεταρρύθμιση» του Οργανισμού αυτού, στηρίζοντας τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε αυτό το όργανο του ΟΗΕ. «Αναγνώρισαν ότι οι χώρες της G7 καταβάλλουν κάθε χρόνο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την έλλειψη διαφάνειας και τη συστηματική κακοδιαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του ΠΟΥ», υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Στέφεν Ζάιμπερτ, τον εκπρόσωπο της Άγγελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε στην τηλεδιάσκεψη αυτή ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια ισχυρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον ΠΟΥ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, έχει δηλώσει και αυτός ότι ο ΠΟΥ παραμένει «η ραχοκοκαλιά στον αγώνα κατά της πανδημίας», τονίζοντας ότι «δεν έχει νόημα τώρα να αμφισβητούμε την ικανότητα του ΠΟΥ να λειτουργήσει ή τη σημασία του». Όταν ρωτήθηκε ωστόσο αν η Γερμανία θα παρέμβει για να καλύψει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ αφού απέσυραν τη χρηματοδότησή τους (περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια) από τον Οργανισμό αυτόν, είπε ότι θα ήταν λάθος «κατ’ αρχήν», επειδή κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, αμέσως μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι οι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

Ο Τριντό, που σημείωσε ότι η G7 στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε αν οι άλλοι ηγέτες άσκησαν πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την απόφασή τους να διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Υπάρχει ανάγκη για διεθνή συντονισμό και ο ΠΟΥ είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της συνεργασίας και του συντονισμού. Αναγνωρίζουμε ότι διατυπώθηκαν ερωτήματα, όμως ταυτόχρονα είναι σημαντικό να παραμείνουμε συντονισμένοι, καθώς το περνάμε αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment