Viber
PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ευ. Βενιζέλος: Η όποια έκβαση στο Κυπριακό ανήκει στον λαό



Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και μας δίνει ένα μεγάλο επιχείρημα να οριστικοποιήσουμε την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Η όποια έκβαση στο Κυπριακό ανήκει στον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφισμάτων, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση της οποίας η κεντρική ιδέα είναι να εφαρμοστούν προωθημένα και ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αλλάζουν το κλίμα όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Τα ΜΟΕ αυτά αφορούν την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της, και τη δυνατότητα κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Το θεμελιώδες είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις πραγματικής και διαρκούς εθνικής ενότητας στην Κύπρο, ανέφερε. «Εάν δεν υπάρξει αυτή η συναίνεση, αυτή η συστράτευση και η καθολική αποδοχή, δεν μπορεί να εκπληρωθεί η θεμελιώδης προϋπόθεση που είναι η αποδοχή και η έγκριση με δημοψήφισμα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο ΟΗΕ αποδέχεται ότι μόνο με δημοψήφισμα μπορεί να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της Κύπρου στο πλαίσιο μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική και που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο κοινοτικό κεκτημένο και στη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και μας δίνει ένα μεγάλο επιχείρημα να οριστικοποιήσουμε την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει το τρέχον εξάμηνο για την Ελλάδα.

«Είναι το εξάμηνο του πλεονάσματος, της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, της οριστικής εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αγωνιστεί ενωμένη για τους στόχους αυτούς.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για επένδυση στην κακή έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Είναι κρίμα να επενδύει κανείς στην ταλαιπωρία του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι όποιος δεν καταλαβαίνει την απόλυτη και μοναδική ιδιορρυθμία του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν μπορεί να μετάσχει σε σοβαρή συζήτηση γι αυτό.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης της οποίας το χρέος, στη μεγάλη του πλειονότητα, βρίσκεται στα χέρια δημοσίων θεσμών και εταίρων (στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και πρωτίστως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

«Χρειαζόμαστε έγκυρους θεσμικούς συνομιλητές, με πολιτική εγκυρότητα που να είναι σε θέση να καταλάβουν τεχνικά δεδομένα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, με πρόσχημα το χρέος, να διεξάγεται πάλι ανταγωνισμός μεταξύ διεθνών θεσμών, μεταξύ του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Αναφορικά με το ζήτημα του σταυρού στις ευρωεκλογές, υποστήριξε ότι η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και ο σταυρός προτίμησης δίνει κίνητρο στην ελληνική κοινωνία για αυξημένη συμμετοχή στη διαδικασία των εκλογών.

Όπως είπε, έχουν διατυπωθεί πολλές ιδέες για θεσμικές αλλαγές, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, για να αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον τους, να καλυφθούν τα κενά των πολιτικών κομμάτων και για να σταματήσουν «οι δίκαιες και εύλογες κριτικές σε σχέση με το διορισμό ευρωβουλευτών».


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τους αγρότες

Peristeri News

Καρυστιανού: «Με προβληματίζει η αντίδραση ορισμένων συγγενών»

Peristeri News

Βουλή: Ψηφίστηκε με 160 «ναι» το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Peristeri News

Leave a Comment