Viber
PeristeriNews.gr
Οικονομία

ΔΝΤ: Πιθανή η μετατροπή του προγράμματος σε προληπτική γραμμή



Η διαπραγματευτική αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει την πρόθεση να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Η διαπραγματευτική αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει την πρόθεση να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το υφιστάμενο πρόγραμμα να μετατραπεί σε «προληπτική γραμμή».

Ο κ. Μάρεϊ, κατά την συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την «επιτυχή ολοκλήρωση» της 6ης αξιολόγησης και ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια.

Σε ερώτημα που αφορούσε τη «μετεξέλιξη» της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι «διαισθανόμαστε πως οι ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα να καταστεί προληπτική γραμμή», προσθέτοντας ότι οι αρχές (της Ελλάδας) δεν έχουν υποβάλει «επίσημο αίτημα» και ότι αυτό που προκύπτει από τις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους είναι πως μετά την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης η Ελλάδα θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Ερωτηθείς για την «προληπτική γραμμή στήριξης», υποστήριξε ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρών που έχουν προγράμματα-δανειακές συμφωνίες με το ΔΝΤ και επανακτούν» την σχέση τους με τις αγορές, τα προγράμματα μετατρέπονται σε «προληπτική χρηματοδοτική γραμμή» και ότι σε μια τέτοια εξέλιξη τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως «ανάχωμα» αν τα χρειαστεί η χώρα.

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και αν αυτές θα μπορούσαν να ματαιώσουν» την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, ο Μάρεϊ, επανέλαβε ότι ο στόχος του Ταμείου είναι να επιστρέψει στην Αθήνα Ιανουάριο και αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η αποστολή του ΔΝΤ θα επηρεαστεί από το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο στις επίμονες ερωτήσεις για το κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές μπορεί να λειτουργήσουν «αποσταθεροποιητικά» για την οικονομία, ο κ. Μάρεϊ έκανε λόγο για «συνήθη μεταβλητότητα» σε χώρες όπου γίνονται εκλογές.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει για το αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε για τις πολιτικές πρωτοβουλίες του τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει «σχετική επικοινωνία» και ούτε αν στελέχη του ΔΝΤ έχουν επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

ΑΑΔΕ: QR Code και Barcode για εύκολες και γρήγορες πληρωμές οφειλών

Peristeri News

Πώς αμείβεται η εργασία Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Peristeri News

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 12,6 δισ. στο ενδεκάμηνο

Peristeri News

Leave a Comment