PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Contagion: Η ταχύτητα που μπορεί ένας ιός να προκαλέσει πανδημία


Η ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ με θέμα μία φονική πανδημία έχει επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω κορονοϊού.

Δομημένη σαν μια ταινία καταδίωξης, όπου ο πλανήτης τρέχει κυνηγημένος από έναν φονικό ιό, η ταινία του Σόντερμπεργκ χτίζει πετυχημένα την αίσθηση της απειλής, αλλά δεν δίνει την ίδια σημασία στους χαρακτήρες και το δράμα.

Οι σταρ στο «Contagion» πεθαίνουν με τους ίδιους ρυθμούς με τους κανονικούς ανθρώπους και η θέση του ονόματός σου στους τίτλους δεν σου εξασφαλίζει ανοσία.

Αυτό είναι ένα από τα σημάδια που φανερώνουν ότι το φιλμ του Σόντερμπεργκ είναι προϊόν ενός ανεξάρτητου μυαλού κι όχι μιας μηχανής των στούντιο.

Η ταινία του ξεκινά τη δεύτερη μέρα της εξάπλωσης ενός φονικού ιού αγνώστου προέλευσης, με την Γκουίνεθ Πάλτροου, στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, εμφανώς άρρωστη, να τηλεφωνεί σε κάποιον που προφανώς δεν είναι ο άντρας της.

Λίγες μέρες αργότερα πίσω στην Αμερική, θα πεθάνει μετά από μια κρίση στο νοσοκομείο, το πρώτο αμερικάνικο θύμα ενός ιού, που έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται εκτός ελέγχου.

Ο Σόντερμπεργκ θα ακολουθήσει την πορεία του στον πλανήτη, μέσα από ένα ταχύ, γεμάτο ρυθμό μοντάζ, για να καταλήξει στους ήρωές του, τους ανθρώπους από τις οργανώσεις υγείας που προσπαθούν να τον περιορίσουν και να βρουν ένα εμβόλιο, τον Τζουντ Λο στον ρόλο ενός αντιπαθή blogger που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον πανικό, και τον Μάτ Ντέιμον που υποδύεται τον πρώην σύζυγο της Πάλτροου και της κόρης του, που δείχνουν να επιβιώνουν από την μόλυνση.

Το φιλμ πετυχαίνει να σε κάνει να κοιτάζεις καχύποπτα κάθε έναν που βήχει ή φταρνίζεται, χτίζει μια αληθοφανή αναπαράσταση του πανικού και της απόγνωσης που καταλαμβάνει τον πληθυσμό στο πρόσωπο μιας απειλής.

Η ταινία καταγράφει την ταχύτατη εξάπλωση του ιού, τις προσπάθειες των ερευνητών για το εμβόλιο αντίδοτο, το χαμό που προκαλεί στην ανθρωπότητα και την αντίδραση αυτής μπροστά σε μια πανδημία.

Το εκπληκτικό που αναφέρεται και στην ταινία ότι έξαρση του ιού που μεταδόθηκε στον άνθρωπο στο Χονγκ Κονγκ έγινε από μία μολυσμένη νυχτερίδα. Οι επιστήμονες σήμερα αναφέρουν ότι η επιδημία του κορονοϊού ξεκίνησε από την πόλη Γιουχάν της Κίνας μετά από κατανάλωση νυχτερίδας σε παράνομη αγορά εξωτικών ζώων.

Όσοι έχουν δει την εν λόγω ταινία, ένιωσαν ότι οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της εξάπλωσης του ιού κάτι τους θυμίζουν, για αυτό και χαρακτηρίστηκε ως «προφητική», όπως μεταδίδει η New York Post.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας πρωταγωνιστούν οι: Μαριόν Κοτιγιάρ, Ματ Ντέιμον, Λώρενς Φίσμπερν, Τζουντ Λο, Γκουίνεθ Πάλτροου και Κέιτ Γουίνσλετ.

Η γρήγορη πλοκή της ταινίας δείχνει με τι ταχύτητα μπορεί ένας ιός να προκαλέσει παγκόσμια πανδημία. Στην ταινία, ο χαρακτήρας που υποδύεται η Γκουίνεθ Πάλτροου έρχεται σε επαφή με την μόλυνση που την καθιστά την πρώτο ασθενή του ιού.

Τελικά, η ανακάλυψη του εμβολίου σταματά την εξάπλωση. Ο κορονοϊος επανέφερε οδυνηρές μνήμες από μια ακόμα ιογενή αναπνευστική νόσο που προκάλεσε παγκόσμιο χάος και έπληξε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας της χώρας, το 2003.

Τότε η Κίνα κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), έναν προηγουμένως άγνωστο ιό που πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ από την κατανάλωση ενός είδους ποντικιού. Τότε 774 άνθρωποι πέθαναν σε εκείνη την επιδημία που εξαπλώθηκε σε σχεδόν 30 χώρες.

Δείτε το trailer:

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Φίνος Φιλμ για την Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου

Peristeri News

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι

Peristeri News

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Leave a Comment