PeristeriNews.gr
Διεθνή

Brexit: Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» εξετάζει η ΕΕ


Λύση… εκτάκτου ανάγκης εξετάζει η ΕΕ, εάν δεν έχει υπογραφεί εμπορική συμφωνία με την Βρετανία ως το τέλος του έτους, ενόψει του οριστικού Brexit.

«Η εμπορική συμφωνία, η οποία έχει καθυστερήσει για μήνες, δεν πρέπει απαραιτήτως να υπογραφεί έως το τέλος του έτους. Εάν είναι αναγκαίο, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ με καθυστέρηση μετά από μια σύντομη, μη ρυθμισμένη φάση, κατά την οποία θα ελάμβανε χώρα ένα σκληρό Brexit τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Αυτό συζητείται τώρα. Θα μπορούσε κανείς θεωρητικά να το κάνει», γράφουν οι εφημερίδες του Δημοσιογραφικού ομίλου Funke στα σημερινά τους φύλλα, επικαλούμενες ανώτερους διπλωματικούς κύκλους του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο στόχος είναι να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση μια μόνιμη ρήξη μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα κατάσταση, απειλείται ρήξη εάν δεν έχει συναφθεί συμφωνία τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες – διότι τότε ούτε η επικύρωση από το Ευρωκοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, ούτε η τεχνική εφαρμογή της θα είναι πλέον εφικτές εγκαίρως μέχρι το τέλος του έτους, όταν δηλαδή λήξει η σημερινή μεταβατική  φάση του Brexit. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη διαβιβάσει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ θεωρεί (πάντως) ότι αρκεί μια συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εικάζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα αναμείνει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, είχε ταχθεί απολύτως εναντίον ενός άτακτου Brexit λόγω των συνεπειών στη σχέση μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές, ο Τζόνσον θα ήταν πιο πρόθυμος να συμβιβαστεί, αλλά ο χρόνος θα είναι πολύ λίγος.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke: «Τώρα συζητείται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 10 Νοεμβρίου, θα μπορέσει κανείς να αποδεχτεί τις λίγες εβδομάδες χάους του Brexit  στις αρχές του έτους και απλώς να συνεχίσει μετά τις διαπραγματεύσεις. Αυτή όμως δεν είναι η επιθυμητή λύση, διότι θα επέτρεπε κάτι σαν ένα σκληρό Brexit για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», όπως επισήμανε.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment