• Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Bloomberg: Η Μέρκελ θέλει να αποφύγει τον Τσίπρα

Peristeri News
Peristeri News
Φεβρουάριος02/ 2015

Η Μέρκελ θέλει να δείξει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι απομονωμένος.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί συμμάχους απέναντι στις γερμανικές απαιτήσεις για λιτότητα, την ώρα που η νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών», επισημαίνει το Bloomberg σε σημερινό άρθρο του.

Οι Τζόναθαν Στερνς και Μαρκ Ντιν αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί άλλη οικονομική βοήθεια υπό την παρούσα συμφωνία και επιθυμεί ένα νέο deal με τους δανειστές. Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει παραχωρήσεις σχετικά με το χρέος από τους δανειστές ώστε να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές πολιτικές.

Το πρακτορείο τονίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, την ώρα που τα σπρεντς των ελληνικών κρατικών ομολόγων «εκτοξεύθηκαν», ενώ οι τραπεζικές μετοχές «κατρακύλησαν». Στο άρθρο υπογραμμίζεται επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αναμένεται να συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ πριν τις 12 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν θα επιδιώξει κατά πάσα πιθανότητα να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, έχοντας στόχο να δείξει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι απομονωμένος. Επιπλέον, η ίδια βλέπει μικρά περιθώρια ελιγμών αναφορικά με τους όρους που θα πρέπει να συμφωνηθούν για να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg. Ταυτόχρονα, η Μέρκελ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα πατάξει τη διαφθορά και θα αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που επηρεάζονται από την κρίση, με την προϋπόθεση αυτές οι χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και να περικόψουν δαπάνες», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στo κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας του Αμβούργου, Abendblatt.

Το πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι η Γαλλία δείχνει συμπαράσταση στην Ελλάδα. «Είναι απολύτως νόμιμο η Ελλάδα να λέει ότι θέλει να συζητήσει τρόπους ελάφρυνσης του χρέους της» αναφέρει ο Μισέλ Σαπέν. «Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να αναβάλουμε αλλά δεν μπορούμε να το ακυρώσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, το Bloomberg τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί τη συνταγή της λιτότητας. «Δεν μπορείς να συνεχίζεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση», δήλωσε ο Ομπάμα στο CNN. «Όταν έχεις μια οικονομία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή στρατηγική και όχι απλώς μια προσπάθεια να στύψεις όλο και περισσότερο τον πληθυσμό που υποφέρει κάθε μέρα και πιο πολύ», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.