Λουκέτο αναμένεται να βάλουν περίπου εξήντα χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις το 2012, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2011 που παρουσίασε σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Λουκέτο αναμένεται να βάλουν περίπου εξήντα χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις το 2012, ενώ άλλες 60.000, περίπου, έκλεισαν από το 2009 έως το 2011, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2011 που παρουσίασε σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο λιανεμπόριο και άσκησε κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τη διοχέτευση των πόρων του ΕΣΠΑ στην αγορά καθώς και για την απόφαση του υπουργού να δημιουργήσει μια νέα εταιρική μορφή με κεφάλαιο 1 ευρώ, για την οποία είπε ότι «ανοίγει η πόρτα για να μπουν απατεώνες στην αγορά, να την φορτώσουν με φέσια και να αποχωρήσουν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη διάρκεια του 2011, οι οκτώ στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες.
Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους.Η μία στις τρεις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ θεωρεί πολύ πιθανό το 2012 να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2012, οι πωλήσεις και τα κέρδη θα είναι μειωμένα και η απαισιοδοξία αυτή είναι μεγαλύτερη στις μικρές επιχειρήσεις.
Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, όπου η μία στις δύο θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της.

