Viber
PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Μειώσεις στις τιμές των σαρακοστιανών



Οι μειώσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 10% σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Μειώσεις τιμών στα θαλασσινά, τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα προκύπτουν φέτος. Οι μειώσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 10% σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

“Στα υπόλοιπα τρόφιμα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν μειώσεις τιμών, αλλά και οριακές αυξήσεις με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κόστους να εκτιμάται φθηνότερος από πέρυσι κατά περίπου 5%” όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού φτάνει φέτος τα 88,95 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 91,25 ευρώ δηλαδή είναι μειωμένο κατα 2,52%.

Αναλυτικότερα πάντως, η τιμή του ταραμά (ο φτηνός) φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα περσυνά επίπεδα (5,50 ευρώ το κιλό), ενώ τα ντολμαδάκια κοσέρβα είναι φτηνότερα κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και η τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 2,20 ευρώ από 2,50 πέρυσι ενώ λίγο ακριβότερος είναι ο χαλβάς ο μη συσκευασμένος 7,60 ευρώ από 7,40 ευρώ το κιλό, οι ελιές καλαμών 4,05 ευρώ το κιλό από 4 ευρώ πέρυσι και το τουρσί το χύμα 2,40 από 2 ευρώ πέρυσι το κιλό.

Σε ότι αφορά στο κόστος των θαλασσινών (με βάση τα στοιχεία από την Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών) τα καλαμαράκια τα φρέσκα φέτος κοστίζουν 14,50 ευρώ το κιλό από 15 ευρώ πέρυσι, τα καλαμαράκια τα κατεψυγμένα κοστίζουν 4,75 ευρώ κιλό από 5,25 ευρώ το κιλό πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει 11,80 από 12,80 πέρυσι το χταπόδι το κατεψυγμένο 12,40 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ πέρυσι, τα μύδια 10,20 ευρώ το κιλό από 10 πέρυσι και οι γαρίδες οι μεσαίου μεγέθους οι κατεψυγμένες 10,75 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ το κιλό.

Το κόστος των θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι, δηλαδή, ανέρχεται φέτος σε 64,4 ευρώ από 67,05 ευρώ το κιλό.

Η τιμή της λαγάνας

Η τιμή της λαγάνας θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (2,80 ευρώ το κιλό), σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενώ η Συνεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων σε ανακοίνωσή της προτείνει στα μέλη της “λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχερείς συνθήκες της αγοράς, η τιμή της λαγάνας να είναι προσιτή στο καταναλωτικό κοινό”.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα και σχετικά με την παραγωγή και κοστολόγηση της λαγάνας η συντεχνία υπογραμμίζει τα εξής : λαγάνα παράγεται ελεύθερα από οποιοδήποτε τύπο αλεύρου θέλετε (πολυτελείας, χωριάτικο κλπ) και με αρωματικές ύλες (ελιές, κρεμμύδι, ρίγανη κλπ).

Τα βάρη της λαγάνας διαμορφώνονται πλέον ελεύθερα, εναρμονιζόμενα και αυτά με τη νομοθεσία όπως ακριβώς ο άρτος, τα αρτοσκευάσματα και τα αρτοπαρασκευάσματα. Εκτιμά η συντεχνία ότι η τιμή της λαγάνας πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία του κάθε καταστήματος. “Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχερείς συνθήκες της αγοράς, οφείλουμε να προσέξουμε ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες παραγωγής και συγχρόνως η τιμή της λαγάνας να είναι προσιτή στο καταναλωτικό κοινό”.

Υπενθυμίζεται ότι στη θέση που θα είναι τοποθετημένη η λαγάνα πρέπει να υπάρχει ευδιάκριτη πινακίδα που θα αναφέρει τον τύπο, την τιμή, την σύνθεση, το βάρος της και την αναγωγή σε τιμή κιλού, όπως ορίζεται από την Υπουργική Απόφαση Α2-861/22/8/2013.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Καταγγελία για προβολή ακατάλληλου υλικού σε σχολείο στο Αιγάλεω

Peristeri News

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε κρεοπωλείο στο Περιστέρι

Peristeri News

Συνελήφθη 16χρονος γιος βουλευτή έπειτα από καταδίωξη

Peristeri News

Leave a Comment