Viber
PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νέα συνάντηση Ε.Ε. – Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο



Δεν κατέληξε σε συμφωνία η τριμερής συνάντηση.

Δεν κατέληξε σε συμφωνία η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για τη διευθέτηση του θέματος της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα στο Κίεβο. Ωστόσο ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 29 Οκτωβρίου.

«Σήμερα καταλήξαμε σε ορισμένες θέσεις που θα συζητηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις κυβερνήσεις τους και τις εταιρείες που εμπλέκονται» δήλωσε ο Ευρωπαίος επιτρόπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ μετά το τέλος της συνάντησης και πρόσθεσε: «Έχοντας ως βάση αυτό το προσχέδιο κειμένου ελπίζουμε ότι στην επόμενη τριμερή συνάντηση εδώ στις Βρυξέλλες θα καταφέρουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία την οποία θα συνυπογράψουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι».

Σημειώνεται ότι με τη βοήθεια της Ε.Ε., το Κίεβο και η Μόσχα συζητούν για «μια μεταβατική συμφωνία» η οποία προβλέπει την πληρωμή από την Ουκρανία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, τα δύο δισεκατομμύρια εκ των οποίων ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η συμφωνία αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Έτινγκερ, του Ρώσου υπουργού Αλεξάντερ Νόβακ και του Ουκρανού Γιούρι Πρόνταν.

Εν τω μεταξύ η Ουκρανία ζήτησε την Τρίτη από τους Ευρωπαίους «ένα επιπλέον δάνειο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ», το ποσό που ζητεί η Ρωσία ως τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου να παραδίδει φυσικό αέριο στο Κίεβο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το αίτημα αυτό «θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ουκρανικές αρχές», δήλωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Επιτροπή «θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ο’ Κόνορ.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Με κόμιστρο η είσοδος στη Φοντάνα ντι Τρέβι από 1η Φεβρουαρίου

Peristeri News

Xαμός στο κοινοβούλιο της Αλβανίας

Peristeri News

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Peristeri News

Leave a Comment