Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναχωρεί τη Δευτέρα για τη Γενεύη, θα συναντηθεί απόψε με τον υπουργό Οικονομικών με σκοπό να οριστικοποιηθούν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους των δανειστών, που επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα.
Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναχωρεί τη Δευτέρα για τη Γενεύη, θα συναντηθεί απόψε με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με σκοπό να οριστικοποιηθούν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι δύσκολη, ενώ στο επίκεντρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τεθούν θέματα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Η τρόικα φέρεται ότι ασκεί έντονες πιέσεις για εργασιακά , ενώ ζητεί να ανοίξει το Ασφαλιστικό.
Στο πακέτο των εργασιακών περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.
Κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο, την προηγούμενη εβδομάδα, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς αυτά.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις και η ελληνική πλευρά ζητεί ευνοϊκότερη ρύθμιση, που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις κυρίως για τις οφειλές έως 15.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.
Για τον κ. Βρούτση, ο μαραθώνιος ξεκινά την Τρίτη, στην Ελβετία, και τερματίζεται την Παρασκευή στη Βουλή, όπου μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα οικονομικά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις.
Την Τρίτη, στη Γενεύη, πρόκειται να συζητηθεί η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης, η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη, και δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί.
Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι μπορεί να μετριάσει τις πιέσεις των δανειστών.
Οι κοινωνικοί εταίροι ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα. Στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν ταχθεί υπέρ αλλά «μέσα από διάλογο», ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Αντίθετα, υπάρχει σύμπνοια για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.