Νέο ραντεβού με την τρόικα θα έχει σήμερα στις 19.00 το οικονομικό επιτελείο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως την Κυριακή.
Νέο ραντεβού με την τρόικα θα έχει σήμερα στις 19.00 το οικονομικό επιτελείο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως την Κυριακή, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρχει μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ’ επέκταση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια έγκριση για τη δόση, η οποία, όμως, θα εκταμιεύεται τμηματικά ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, όπως, για παράδειγμα, της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και των γενικότερων αλλαγών στο Δημόσιο.
Ενδεικτική του «αγώνα δρόμου» που δίνει η κυβέρνηση ήταν η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση περίπου εννέα ωρών στο ΥΠΟΙΚ, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και παρουσία της τρόικας, στην οποία συμμετείχαν διαδοχικά αρκετά μέλη της κυβέρνησης, που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι «πρώτη φορά τα είδαν τόσο αναλυτικά με τα δικά μας επιχειρήματα. Χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνική επεξεργασία, καθώς σε καμία περιοχή η τρόικα δεν είπε ότι κλείσαμε». ‘
Πάντως, αρκετά στελέχη εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία. Ένα εξ αυτών, που συμμετείχε στη συνάντηση, είπε ότι «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα».
Στο γραφείο του κ. Στουρνάρα, βρέθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
Για περίπου 40 λεπτά, μετείχαν στις συζητήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης και η πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.
Παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, προκειμένου να συντμηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ενημέρωσης του ΠΑΣΟΚ εν όψει του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα.
Τα «αγκάθια»
Σημαντικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Επιπλέον, η τρόικα επιμένει να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014 (που επηρεάζει και το δημοσιονομικό κενό 2013- 2014), μέτρο που απέφυγε η κυβέρνηση για το 2013.
«Το παλεύουμε για την εισφορά, έχουμε εναλλακτικά σχέδια, η εισφορά είναι παράλογη και τριτοκοσμική», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, στο τραπέζι παραμένει και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή από τις Εφορίες (με την τρόικα να αμφισβητεί έως τώρα την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού και το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ), καθώς και το ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
«Έως τώρα δεν είχαμε κάνει κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί η διαθεσιμότητα όπως είχαμε πει», επισήμανε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Στο πεδίο της φορολογίας φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% «Δεν είναι εύκολο με τέτοιο κενό», δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, εκτός απρόοπτου, αποφεύχθηκε η μείωση, από πέντε σε τέσσερις, των δόσεων για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα φέτος, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.

