Viber
PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Θέμα για το λειοτεμαχιστή του Γκαράζ στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (video)



Τι κατήγγειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρόνης Χρονόπουλος και Δημήτρης Κυριακόπουλος και τι απάντησε η Αντιδήμαρχος Νεκταρία Ευσταθιάδου.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Εβδομαδιαία Περιστεριώτικη Εφημερίδα “Ελεύθερος Διάλογος”

Με το σοβαρό θέμα της εναπόθεσης οικιακών απορριμμάτων στο Λειοτεμαχιστή, που θυμίζουμε είναι εγκατάσταση στο χώρο του Γκαράζ του Δήμου Περιστερίου στην οποία τεμαχίζονται και συμπιέζονται ογκώδη αντικείμενα, το οποίο κατήγγειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρόνης Χρονόπουλος και Δημήτρης Κυριακόπουλος, της δημοτικής παράταξης “Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας”, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 26 Μάρτη 2013.

Ο Χρ. Χρονόπουλος είπε αρχικά: “Σήμερα επισκεφτήκαμε το Γκαράζ του Δήμου Περιστερίου με τον Δ. Κυριακόπουλο και συνεργάτες μας και είδαμε ότι γίνεται εναπόθεση οικιακών απορριμμάτων στο Λειοτεμαχιστή. Γινόταν κανονική διαδικασία μεταφόρτωσης των απορριμμάτων εκεί. Για ποιο λόγο γινόταν αυτό, ενώ μας έχετε διαβεβαιώσει ως διοίκηση ότι εκεί δεν πέφτουν οικιακά απορρίμματα; Επίσης, ενώ ερωτήσαμε υπαλλήλους για το ποιος είναι υπεύθυνος για το μηχάνημα και τη διαδικασία μας είπαν ότι δεν γνωρίζουν. Μιλάμε, λοιπόν, για μια παράτυπη και παράνομη διαδικασία. Ερωτώ, πώς είναι δυνατόν σε όλα τα έγγραφα να αναφέρετε ότι γίνεται συμπίεση και τεμαχισμός ογκωδών αντικειμένων, ενώ είδαμε να “πέφτουν” στο μηχάνημα και οικιακά απορρίμματα;”.

Επίσης ερώτησε: “Εν όψει του τέλους της παράτασης που δόθηκε για τη νόμιμη δράση του, που αποδείχθηκε παράνομη κατά την επίσκεψή μας, τι προτίθεστε να κάνετε; Και, να μας πείτε ποιος είναι ο προϊστάμενος της διαδικασίας και ποιος έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να βάζουν οικιακά απορρίμματα στο Λειοτεμαχιστή, εκτός αν είχαν “άνωθεν” εντολή”.

Ο Δημήτρης Κυριακόπουλος είπε σχετικά με την επίσκεψη στο Γκαράζ: “Ήταν άκρως αποκαλυπτική η επίσκεψή μας. Ενημερωθήκαμε από εργαζόμενους ότι αυτή την τακτική την ακολουθείτε επί μακρόν. Με εξέπληξε το γεγονός της οργάνωσης της συγκάλυψης, ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε με σειρήνες συναγερμού. Όλο αυτό το διάστημα μας “δουλεύατε αγρίως”. Έχουμε φωτογραφικό υλικό που θα σας το δείξουμε” είπε και συνέχισε τονίζοντας “δε βρίσκαμε υπάλληλο που να μας πει ποιος είναι ο υπεύθυνος της διαδικασίας, ποιος έχει την ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται. Εκτελείται εκεί πράξη αξιόποινη”. Απευθύνθηκε στο δήμαρχο λέγοντας:

“Κ. Δήμαρχε, μετά αυτό αν δηλώνατε άγνοια, τώρα μας ακούσατε. Εκτός από τους κατοίκους θέτετε σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους, είναι σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους.

Ελπίζω ο αρμόδιος προϊστάμενος, να κάνει αυτό που πρέπει, να ερευνήσει το θέμα.

“Τους πιάσαμε στα πράσα” που λένε και πρέπει να διαταχθεί έρευνα οπωσδήποτε”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Νεκταρία Ευσταθιάδου απάντησε σχετικά:

“Ακούστηκαν οι λέξεις “έφοδος” και “χαβούζα”. Η πρώτη έχει ακουστεί για εφόδους που έκαναν οι Γερμανοί για να μας αιφνιδιάσουν και η δεύτερη πραγματικά χαρακτήριζε το χώρο για πολλά χρόνια, πριν την επένδυση που κάναμε, το Λειοτεμαχιστή με τον οποίο στοχεύαμε στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, στη βελτίωση του περιβάλλοντος της πόλης καθώς και την εξοικονόμηση χρημάτων που θα είχαμε από τη λειτουργία του.

Η χρήση του Λειοτεμαχιστή είναι πολύ σημαντική για την πόλη. Σας έχω εξηγήσει σχετικά με το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας”.

Στο σημείο αυτό υπήρξε ένταση με τον κ. Χρονόπουλο ο οποίος είπε πως η αντιδήμαρχος δεν απαντά για το θέμα που τέθηκε ως οφείλει και με την αντιδήμαρχο η οποία είπε πως πρέπει πει αυτά που θέλει και να τοποθετηθεί όπως θέλει.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Λώλος παρενέβηκε και ζήτησε να αφήσουν την αντιδήμαρχο να ολοκληρώσει την τοποθέτησή της όπως εκείνη θέλει και να μη τη διακόπτουν.

Η αντιδήμαρχος κ. Ευσταθιάδου συνέχισε λέγοντας: “Η χρήση του Λειοτεμαχιστή είναι ζωτικής σημασίας για το Δήμο Περιστερίου. Η λειτουργία του είναι για ορισμένο χρόνο και ίσως δεν ανανεωθεί η άδεια για τη λειτουργία του και σταματήσει. Νομίζετε ότι αυτό θα κάνει κακό στη διοίκηση; Η διοίκηση απλά θα σταματήσει το μηχάνημα και θα το μεταφέρει στο χώρο που θα μεταφερθεί το Γκαράζ.

Κακό θα κάνετε στους εργαζόμενους και στον τρόπο που καθαρίζεται η πόλη. Για την καθαριότητα της πόλης δεσμεύομαι πως θα συνεχίσει να είναι το ίδιο υποδειγματική και με την ίδια ποιότητα. Όμως θα κάνετε πολύ κακό στους εργαζόμενους που έχουν βρει αποτελεσματική λύση για να δουλεύουν και καλό στους εργολάβους που εποφθαλμιούν στην καθαριότητα του Δήμου Περιστερίου, ως ένα Δήμο “φαβορί” για να κερδίσουν πολλά. Σας έχω δηλώσει ότι εκείνοι οι Δήμοι που θα επιβιώσουν είναι οι Δήμοι που έχουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής. Όταν αυτοί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πόλης, μοιραία οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση, σ’ αυτό που όλοι κατηγορείτε αλλά κάποιοι από εσάς θέλετε να φέρετε στην πόλη”, είπε και συνέχισε τονίζοντας: “Η λύση που σκεφτήκαμε με το Λειοτεμαχιστή εξασφαλίζει κέρδος για το Δήμο μας, ανταποδοτικά εννοώ, εξασφαλίζει οικονομία για το Δήμο μας, ανακουφίζει το χώρο και τους εργαζόμενους”.

Στη συνέχεια είπε: “Είδατε, λοιπόν, στην “έφοδο” που κάνατε και “μας πιάσατε επ’ αυτοφώρω” αυτά που είπατε. Όμως, όλα αυτά που λέτε θα τα δημοσιοποιήσω στους εργαζόμενους και για το καθεστώς που προσπαθείτε να επιβάλλετε στους εργαζομένους και τις ΕΔΕ που αναφέρατε. Εγώ όλα αυτά τα καταδικάζω και σας δηλώνω ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη λειτουργία του μηχανήματος είμαι εγώ και κανείς εργαζόμενος και ότι όποιες διώξεις θέλετε να κάνετε αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη”.

Επεσήμανε επίσης: “Σας παρακαλώ να πάρετε σοβαρά όσα ελέχθησαν σ’ αυτή την αίθουσα, να συνυπολογίσετε ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές, και ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι όταν πρόκειται για το κοινό συμφέρον, όχι για το καλό μιας διοίκησης, η οποία ξανατονίζω δεν έχει να πάρει κανένα κόστος επάνω της, το κόστος θα το πάρουν αυτοί που δε φταίνε”.

Καταλήγοντας είπε ότι παλαιότερα όταν έπρεπε να αδειάσει ένα όχημα για κάποιο λόγο αυτό γινόταν “χύμα” στο χώρο. Το ίδιο έγινε και την Τρίτη το πρωί “διότι ήμαστε μετά το τριήμερο και είχαμε ανάγκη από οχήματα, και ρίξαμε μέσα τα απορρίμματα από τα “πανηγύρια”. Ποιο είναι το πρόβλημα σ’ αυτό; Αν αυτό είναι τρομερό πρόβλημα και αλλάζει το περιβάλλον και προκαλεί πρόβλημα στη νομιμότητα, συνεχίστε το, εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση. Απλά εγώ θα πάψω να το λειτουργώ. Θα είστε, όμως, υπόλογοι και θα απολογηθείτε κι εσείς και θα μας πείτε αν με τις ενέργειές σας ωφελήσατε το Δήμο Περιστερίου και το κοινό συμφέρον ή το βλάψατε ανεπανόρθωτα”.

Ο κ. Χρονόπουλος στο σημείο αυτό είπε “να το εξετάσουμε και αν υπάρχει νομιμότητα να το συνεχίσουμε, αλλά πρώτα να κουβεντιάσουμε σχετικά”.

Ο δήμαρχος κ. Παχατουρίδης παρενέβηκε τονίζοντας ότι διαχρονικά γινόταν αυτό όταν ένα όχημα χαλούσε ή όταν υπήρχε ιδιαίτερη περίπτωση ρίχνονταν τα απορρίμματα στο χώρο του Γκαράζ και έτσι γίνεται και τώρα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Πρέκας είπε: “Αυτό γινόταν και γίνεται και όλοι όσοι έχουν περάσει από το χώρο του Γκαράζ ξέρουν πώς λειτουργεί η διαδικασία και πρέπει να τα πείτε στο Σώμα”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλ. Ψυρόγιαννης τοποθετήθηκε λέγοντας: “Εγώ την “κάπα” μου την έχω ρίξει επάνω μου και δεν ανησυχώ. Αυτά που έκανα είναι πράγματα που τα πιστεύω, τα θεωρώ σωστά και πιστεύω πως είναι προς όφελος του δημότη.

Όταν ήμουν αντιδήμαρχος ήμουν ο πρώτος που προσπάθησα να δημιουργήσω Σταθμό Μεταφόρτωσης διότι σκεφτόμασταν το κόστος, τα δρομολόγια αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε.

Από τους εργαζόμενους το 90% έχει συνείδηση της δουλειάς του, αλλά και ένα 10% που δεν κάνει τη δουλειά του και πρέπει να βάλει λίγο μυαλό.

Τα έζησα όλα αυτά” είπε και μίλησε για την πρότερη κατάσταση.

“Το σκουπίδι” είναι δύσκολη ιστορία. Δεν μπορώ να βάλω τη σφραγίδα μου ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι νόμιμο 100%, αυτό όμως που μπορώ να εκτιμήσω είναι ότι αυτό που έγινε έχει βελτιώσει σε ένα βαθμό την αποκομιδή. Δε δέχομαι αυτή την αντιπολίτευση που κάποιοι κάνετε. Αν νομίζετε ότι αυτή η αντιπολίτευση βοηθά το Περιστέρι, σας λέω ότι δεν το βοηθά. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τέτοια αντιπολίτευση. Αν οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλισης από παλαιότερα ας έρθουν να το συζητήσουμε. Πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουν την ωφελιμότητα αλλά “κολλούν” στο αν είναι “τάχα νόμιμο”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Α. Πλέστης ζήτησε το λόγο αλλά δεν τον έδωσε ο πρόεδρος και ο κ. Πλέστης έντονα διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: “Μεροληπτείτε κ. πρόεδρε και δε μου δίνετε το λόγο. Δίνετε το λόγο σε κάποιον ανεξάρτητο και όχι σε εμένα που είμαι μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είστε πρόεδρος όλου του συμβουλίου, αλλά της διοίκησης και των φίλων σας. Λυπάμαι που είστε εκεί και εσάς και το δήμαρχο που είναι εκεί και σας ακούει” είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Λώλος του είπε: “Τα προσωπικά σας κ. Πλέστη και οι διαφορές σας με κάποιον από τους συμβούλους δε μας αφορούν”.

Η συζήτηση για το θέμα έληξε.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για την υγεία στο Περιστέρι

Peristeri News

Κλαυδία, Καψάλης και Ελληνίδου σε τρεις μεγάλες συναυλίες στο Περιστέρι

Peristeri News

Περιστέρι: Χριστουγεννιάτικη εικαστική δράση παιδικής δημιουργίας στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως

Peristeri News

Leave a Comment