PeristeriNews.gr
Διεθνή

Έτοιμη να κατακτήσει το Διάστημα είναι η Βραζιλία


Η χώρα της Λατινικής Αμερικής που κατάφερε να γίνει η έκτη πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου ξεκινά πρόγραμμα εκτοξεύσεων δορυφόρων, ανταγωνιζόμενη παρόμοια προγράμματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ετοιμη να κατακτήσει το Διάστημα είναι η Βραζιλία. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής που κατάφερε να γίνει η έκτη πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου ξεκινά πρόγραμμα εκτοξεύσεων δορυφόρων, ανταγωνιζόμενη παρόμοια προγράμματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αν και το οριστικό χρονοδιάγραμμα μπορεί να υποστεί διαφοροποιήσεις, η έναρξή του τοποθετείται στο 2013 με την εκτόξευση του «Cyclone-4», ενός πυραύλου-μεταφορέα ουκρανικής κατασκευής, που θα γίνει από το κοσμοδρόμιο της Αλκαντάρα. Το κοσμοδρόμιο, που βρίσκεται στα βόρεια της Βραζιλίας, πολύ κοντά στον Ισημερινό, και θεωρείται το καλύτερο στον πλανήτη λόγω της γεωγραφικής του θέσης, κατασκευάστηκε από το στρατιωτικό καθεστώς το 1989.

Η συμφωνία συνεργασίας υπογράφτηκε από τους προέδρους των δύο χωρών, τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς και τη Ντίλμα Ρούσεφ, με τη δεύτερη να δηλώνει ότι με τη συμφωνία αυτή η χώρα της θα έχει την ευκαιρία μιας εξαιρετικής επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, που θα τη βάλει στο κλειστό κλαμπ των χωρών που διαθέτουν εκτοξευτές δορυφόρων.

Υπογράμμισε δε ότι η Βραζιλία έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, που δεν είναι άλλο από το χαμηλότερο κατά 30% κόστος παροχής υπηρεσιών.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία εκπονήθηκε το 2003 από τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, προβλέπει ότι η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το κοσμοδρόμιο της Αλκαντάρα, αρχής γενομένης με την εκτόξευση του «Cyclone-4», ο οποίος μπορεί να μεταφέρει φορτία βάρους μεγαλύτερα του ενός τόνου.

Η Βραζιλία, με τη σειρά της, θα έχει επιστημονικές συμβουλές για την κατασκευή ενός δικού της πυραύλου εκτόξευσης δορυφόρων. Η κοινοπραξία, που προβλέπει επένδυση 588 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αποτελέσει βασικό ανταγωνιστή της Γαλλίας, η οποία έχει το δικό της κοσμοδρόμιο σε μικρή απόσταση, στη Γαλλική Γουιάνα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Ουκρανία και η Βραζιλία σχεδιάζουν να εκτοξεύουν έξι πυραύλους κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment