Κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία ενόψει του κουρέματος των ομολόγων, πιθανόν κατά 50%.
Στην «κόψη» του ξυραφιού βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία ενόψει του κουρέματος των ομολόγων, πιθανόν κατά 50%.
Τα Ταμεία κινδυνεύουν να δουν ακόμη και 12 δισ. ευρώ να κάνουν «φτερά», ενώ -όπως αναφέρει το Έθνος- θα επηρεαστούν και από τις επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο με δεδομένο πως έχουν μεγάλο μέρος τραπεζικών μετοχών.Πρακτικά, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, το «κούρεμα» των ομολόγων θα ανοίξει τον δρόμο για «κούρεμα» των συντάξεων σε δεύτερη φάση.
Καθοριστικής σημασίας θα είναι η αυριανή απόφαση που θα κρίνει την έκταση του «κουρέματος» αλλά και τις επιμέρους λεπτομέρειες της διαδικασίας, με στελέχη της κυβέρνησης να διαβεβαιώνουν πως θα στηριχθούν τα Ταμεία.
Ποια Ταμεία έχουν μεγάλα ποσά σε κρατικά ομόλογα
Το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που καλύπτει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς (περίπου 5,2 δισ. ευρώ). Οσον αφορά το ΙΚΑ -που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας- έχει σε ομόλογα 2,2 δισ. ευρώ.
Μεγάλα ποσά έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισ.) αλλά και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Μικρότερα ποσά, αντίθετα, (περίπου 88 εκ. ευρώ) έχει σε ομόλογα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατ. ευρώ στο ΤΕΒΕ).
Οι διοικητές των Ταμείων τηρούν στάση αναμονής, διαβεβαιώνοντας με τη σειρά τους ότι όποια και αν είναι η αυριανή εξέλιξη τα ομόλογα δεν πρόκειται να ρευστοποιηθούν πρόωρα και επομένως δεν θα υποστούν τα Ταμεία τις συνέπειες.
Επιπλέον πλήγμα για τα Ταμεία οι μετοχές τραπεζών
Οι συνέπειες που θα έχει το «κούρεμα» των ομολόγων στις τράπεζες θα επηρεάσουν και τους ασφαλιστικούς φορείς. Τα ταμεία όλα αυτά τα χρόνια έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στις μετοχές των τραπεζών και έχουν ήδη υποστεί λογιστικές απώλειες από την υποχώρηση των τιμών τους στο Χρηματιστήριο.
Συνολικά τα ταμεία έχουν σε μετοχές περίπου 2,5 δισ. ευρώ, με τις μετοχές των τραπεζών να κυριαρχούν. Με ορατό το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να εισέλθουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επομένως να κρατικοποιηθούν, η αξία των μετοχών τους να υποχωρήσει δραματικά και τα οικονομικά των Ταμείων θα υποστούν ένα ακόμη πλήγμα στα οικονομικά τους.

