Viber
PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου 2025



Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Δεκεμβρίου 2025 οι δημοτικοί σύμβουλοι από την Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου, τόνισαν:

Τεχνικό Πρόγραμμα 2026: Στάσιμα έργα, μηδενικές διεκδικήσεις

Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα στασιμότητας και ρουτίνας, μακριά από τα ζωτικά έργα που έχει ανάγκη ο λαός του Περιστερίου. Από το σύνολο των 24 εκατομμυρίων ευρώ, τα 22,5 εκατομμύρια (93%) αφορούν συνεχιζόμενα έργα, με σχεδόν τα μισά να κατευθύνονται στο νέο θέατρο της Ξυλοτεχνίας.

Για νέα έργα προβλέπονται μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία –όπως προκύπτει από την περιγραφή– αφορούν αποκλειστικά αναγκαίες συντηρήσεις κοινόχρηστων χώρων και σχολείων, συνδέσεις και συντηρήσεις δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, συντήρηση ασφαλτικών ταπήτων και κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Διοίκηση Παχατουρίδη έφερνε προς ψήφιση «φαραωνικά» σχέδια τα οποία έμεναν ανεφάρμοστα και υπήρχαν μόνο στη σφαίρα των εξαγγελιών. Φέτος, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2026, δεν εγγράφονται ούτε τα στοιχειώδη έργα, καθώς αυτό πλέον απαγορεύεται από το κεντρικό κράτος. Με τον τρόπο αυτό, η Δημοτική Αρχή αποσύρεται πλήρως από κάθε πάγια διεκδίκηση.

Το «μεγάλο παραμύθι» της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή την Περιφέρεια έχει επίσης ναυαγήσει. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η δεξαμενή ομβρίων υδάτων (ΜΑΣΧΑ, Δ2), η οποία εμφανίζεται ως έργο της Περιφέρειας, ενώ θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες, με στόχο την παράδοσή της σε δύο χρόνια. Στην πραγματικότητα, το έργο δεν έχει καν δημοπρατηθεί (!!!).

Για άλλη μία χρονιά, το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει:

  • την απομάκρυνση του γκαράζ και της υγειονομικής βόμβας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από το κέντρο της πόλης
  • αντιπλημμυρικά έργα στο Ορεινό Περιστέρι και την Τσαλαβούτα,
  • διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από το κεντρικό κράτος,
  • την ενοποίηση του Άλσους
  • νέες κατασκευές σχολικών κτιρίων

Γι’ αυτό καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2026, καθώς και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2024–2028 που εισηγείται η Διοίκηση.

Δημοτικά τέλη: Βαριά φορολόγηση των κατοίκων», ποσά μαμούθ και διατήρηση της περσινής αύξησης του 65%

Τα δημοτικά τέλη από 1,32 ευρώ αυξήθηκαν πέρυσι στα 1,62 ευρώ και, σε συνδυασμό με τον κεφαλικό φόρο, κάθε σπίτι ή κατάστημα επιβαρύνεται πλέον με 0,39 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο δομημένου χώρου. Έτσι, το συνολικό ποσό φτάνει στα 2,01 ευρώ ανά τετραγωνικό, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για συνέχιση της περσινής αύξησης κατά 65% των δημοτικών τελών, που η Διοίκηση Παχατουρίδη αποσπά από το ήδη αφαιμαγμένο εισόδημα των Περιστεριωτών.

Την ίδια στιγμή, τα τέλη για το νεκροταφείο, η συμμετοχή στους χώρους άθλησης, το δημοτικό ωδείο, τα τροφεία των Βρεφονηπιακών Σταθμών, καθώς και οι φόροι στις μικρές επιχειρήσεις, μετατρέπουν τη συνολική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα σε πραγματική λεηλασία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η δύναμη στο Περιστέρι που στήριξε το πανελλαδικό κλείσιμο των δήμων – φυσικά και του Δήμου Περιστερίου – στη βάση του ψηφίσματος που κατέθεσε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα ήταν η μόνη δύναμη που συμμετείχε στη διαδήλωση που απαιτούσε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τους Δήμους, αφού αυτή δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των δημοτικών υπηρεσιών, ούτε καν για να εξασφαλιστούν οι αμοιβές των εργαζομένων στον Δήμο.

Για την στελέχωση της Υπηρεσία Πρασίνου

Όταν ανέλαβε η Διοίκηση Παχατουρίδη, η Υπηρεσία Πρασίνου αριθμούσε περίπου 200 εργαζόμενους. Σήμερα, οι μόνιμοι δεντροκηπουροί είναι 4 (!).

Αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία. Αποτελεί αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, τις οποίες στήριξε η Διοίκηση Παχατουρίδη τα τελευταία 20 χρόνια: σταθερή υποστελέχωση, απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών και συστηματική ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, των οποίων μοναδικός στόχος είναι το κέρδος και όχι ο καλλωπισμός, η προστασία του πρασίνου ή το περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: εντατικοποίηση της δουλειάς, βιαστικές παρεμβάσεις, εργατικά ατυχήματα, κακοτεχνίες, κουτσουρεμένα ή κατεστραμμένα δέντρα. Ό,τι δεν προλαβαίνει ή δεν μπορεί να κόψει η Υπηρεσία Πρασίνου, σε ορισμένες περιπτώσεις το «αναλαμβάνουν» μόνοι τους κατασκευαστές και επιχειρηματίες, με την ανοχή –αν όχι τη στήριξη– των αρμόδιων αρχών. Το έχουμε δει στο παρελθόν στο Μπουρνάζι και το βλέπουμε και πιο πρόσφατα.

Ακόμη και τα λεγόμενα «έργα πρασίνου» που υλοποιούνται, έχουν στο επίκεντρο επιχειρηματικά συμφέροντα: από την ανάπλαση της 1ης Παιδικής Χαράς και το Άλσος, μέχρι το πιο πρόσφατο έργο στην περιοχή της Τσαλαβούτα, όπου ο Δήμος, για χάρη του ίδιου συγκεκριμένου επιχειρηματία, κατασκεύασε γήπεδο 5×5, κήπο και γυμναστήριο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πραγματοποιήσει και εγκαίνια.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Περιστέρι: Χριστουγεννιάτικη εικαστική δράση παιδικής δημιουργίας στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως

Peristeri News

Πως θα λειτουργήσουν τα ΚΕΠ Περιστερίου τις ημέρες των εορτών

Peristeri News

Κατασκευή και νέου βρεφονηπιακού και βρεφικού σταθμού στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment