PeristeriNews.gr
Οικονομία

Έρχονται πρόστιμα – φωτιά για λαθρεμπόριο καυσίμων


Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης πρόστιμα έως 1 εκατομμύριο ευρώ και διακοπή λειτουργίας 10 μέχρι 90 μέρες.

Με «λουκέτο», πολυετής ποινές φυλάκισης αλλά και εξοντωτικά πρόστιμα-μαμούθ απειλούνται τα πρατήρια υγρών καυσίμων που πραγματοποιούν νοθεία, λαθρεμπόριο ή κλέβουν στην αντλία τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως 1 εκατ. ευρώ και διακοπή λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων στο οποίο εντοπίστηκε η παράβαση.

Παράλληλα η Ανεξάρτηση Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα δημοσιοποιεί τα στοιχεία των παραβατών στον επίσημο ιστότοπό της με στόχο να μην μπορέσει κάποιος αλλάζοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς να επαναλειτουργήσει το ίδιο πρατήριο που εντοπίστηκαν οι παραβάσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Οινόη το οποίο λειτουργούσε κανονικά πολλά χρόνια χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας και βέβαια χωρίς να εκδίδει νόμιμες αποδείξεις. Το κράτος φαίνεται ότι μόνο από το συγκεκριμένο πρατήριο έχει χάσει έσοδα πάνω από 12 εκατ. ευρώ!

Τι προβλέπει ο νέος νόμος
Ο νέος νόμος προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα που κυμαίνονται έως 500.000 ή και 1.000.000 ευρώ ενώ κατόπιν ελέγχου και εξέτασης δείγματος, σφραγίζεται η εγκατάσταση για χρονικό διάστημα από 10 έως και 90 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων «εισροών-εκροών», επιβάλλεται πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και η άδεια λειτουργίας ανακαλείται.

Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προδιαγραφών εγκατάστασης και λειτουργίας «εισροών-εκροών», επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και ανακαλείται, κατά περίπτωση, η άδεια λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.

Σε περίπτωση παραποιημένων ή πλαστών πιστοποιητικών για τα μετρητικά συστήματα, επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και ανακαλείται η άδεια λειτουργίας.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται!

Αν εντοπιστούν πωλήσεις και παραδόσεις καυσίμων που έγιναν παρακάμπτοντας ή παραποιώντας το σύστημα «εισροών-εκροών» προβλέπονται επίσης ποινές κάθειρξης πάνω από 5 έτη, για ολόκληρο το κύκλωμα προμήθειας και εγκατάστασης των σχετικών συστημάτων.

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment