PeristeriNews.gr
Πολιτική

Α. Τσίπρας: Η στάση της Κυβέρνησης γεννά αίσθημα ντροπής


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, κατηγορώντας τον για «απόσταση από την πραγματικότητα» και «ψευδή συγγνώμη» στους πολίτες την προηγούμενη εβδομάδα.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε πως η κυβέρνηση αγνόησε το πόρισμα Γκολντάμερ. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν τότε με τη σύσταση της επιτροπής και το πόρισμα Γκολντάμερ, βάσει του οποίου ξεκίνησαν σειρά παρεμβάσεις που βρήκε εν εξελίξει η σημερινή κυβέρνηση αλλά «τις θάψατε βαθιά στα συρτάρια σας». Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε «ολοκληρωμένα ισχυρά θεσμικά εργαλεία, στους τομείς της δασικής προστασίας», απαριθμώντας τις σχετικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το έργο των δασικών χαρτών που «κυρώθηκαν στο 45% της χώρας -όταν παραλάβαμε μόνο το 3%- και ανατέθηκαν οι μελέτες, τις βρήκατε έτοιμες για το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας στο 100%, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες τέλη του 2019»

«Να αφήσετε αυτό το αλαζονικό ύφος. Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλα ως απολογούμενος», είπε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Το ερώτημα είναι τι κάνατε εσείς κ. Μητσοτάκη. Τι κάνατε τις παρεμβάσεις τις εν εξελίξεις παρεμβάσεις στις οποίες είχαμε προχωρήσει; Σταματήσατε τις προλήψεις, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, δεν εφαρμόσατε την κοινή απόφαση συνεργασίας στην πυρόσβεση.

Αναβαθμίσατε στελέχη που είχαν ευθύνες για τη διαχείριση παλαιότερων πυρκαγιών, τους οποίους κατηγορούσατε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ δεν προσλαβατε πυροσβέστες», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «πελατειακές σχέσεις», πρόσθεσε.

«Οι παραλείψεις σας προηγούνται της κλιματικής κρίσης», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του ομιλητή.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν πάτησε το πόδι του στην Εύβοια», ζητώντας παράλληλα διευκρινίσες για τις δηλώσεις του Φάνη Σπανού, σχετικά με την «εντολή μη κατάσβεσης», επισημαίνοτας πως αυτές οι καταγγελίες «είναι εξαιρετικά σοβαρές».

«Όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται στις θέσεις τους, δεν έχει παραιτηθεί κανείς. Επιδείξατε πρωτοφανή απουσία συναίσθησης για τους κινδύνους και το δράμα της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για «απουσία του πανάκριβου επιτελικού σας κράτους».

«Έχετε το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας. Δεν έχετε σταματήσει να χαμογελάτε, ούτε και στη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές. Το χαμόγελό σας πολλαπλασίασε τον πόνο και την οργή των πληγέντων», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ασέβεια προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας που βλέπει την πατρίδα του να καίγεται. Η στάση σας δεν γεννά αίσθημα θυμού, αλλά κάτι χειρότερο: Αίσθημα ντροπής».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης».

«Η ευθύνη αυτών των επιλογών σας βαραίνει προσωπικά», «δική σας αποκλειστικά είναι», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι του υπουργού «που μας έλεγε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά και ότι κρατούσε μέρα νύχτα τη μάνικα, ούτε του άλλου υπουργού που μετρούσε τριπλάσια αεροπλάνα από όσα επιχειρούσαν, ούτε του αρχηγού της Πυροσβεστικής που τον ρωτούσαν τι γίνεται στην Εύβοια και απαντούσε ότι δε ξέρει γιατί βρίσκεται τρεις μέρες στο υπέροχο δάσος της Πάρνηθας». Σχολίασε πως όσο ο πρωθυπουργός «παρουσιάζεται απολύτως αδύναμος, στοιχειωδώς να την κατανείμει αυτή την ευθύνη και στους υφισταμένους του» και «αναζητά διέξοδο σε ανασχηματισμούς και σε πρόσωπα από το δημοκρατικό χώρο για να αποτελέσουν σωσίβιες λέμβους, τόσο κραυγάζει ότι δεν είναι ικανός την ευθύνη, ούτε να την αναγνωρίσει ούτε να τη διαχειριστεί».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κάθε πολίτης σήμερα, μοιράζεται ένα κοινό αίσθημα, την ανασφάλεια», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για προσλήψεις αστυνομικών και επένδυση σε περιπολικά, αφήνοντας τα δάση «χωρίς προστασία, την πυροσβεστική χωρίς μέσα και προσωπικό, την πυρόσβεση χωρίς σχέδιο, τους πολίτες απροστάτευτους». «Η τραγική ειρωνεία λοιπόν είναι ότι ενώ κάνατε την ασφάλεια προεκλογική σημαία ευκαιρίας, η πολιτική παρακαταθήκη των δύο χρόνων σας στην εξουσία, είναι η ανασφάλεια και ο φόβος», σημείωσε. Είπε ότι στο τέλος του καλοκαιριού «μετράμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων και ρεκόρ σε κρούσματα και νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού από τη πανδημία» και στην οικονομία, «μετράμε τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων».

Καταληκτικά, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι όλα αυτά σημαίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης «απέτυχε παταγωδώς, στην πανδημία, τις πυρκαγιές, την κοινωνική συνοχή, την ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη, την προστασία της χώρας και των ανθρώπων της», ενώ «είστε εξαιρετικά ικανοί να διευρύνετε τις ανισότητες με τις πολιτικές σας. Με την επιλογή σας να αφήσετε 30.000 νέους εκτός ΑΕΙ. Με επιλογή σας αφήσατε 83.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, καταργήσατε το 8άωρο και θεσπίσατε απλήρωτες υπερωρίες. Ακόμη και με επιλογή σας κόψατε τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για 120.000 πολίτες». Ανέφερε ότι «κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» και ότι «εκπροσωπεί την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας». «Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Αυτή τη φορά όχι από σας προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς», σχολίασε, για να τονίσει πως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και «όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση», υπάρχει η πολύ σοβαρή πρόκληση «η απόγνωση και η οργή να μετατραπούν σε δύναμη και ενέργεια για να αλλάξει πορεία η χώρα μας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νίκη οι Νίκος Αναδιώτης και Άκης Τσελέντης

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Leave a Comment