Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στη Βραζιλία μετά τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ και του προκατόχου της, Λουΐς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, από την οποία φαίνεται ότι τον διόρισε επιτελάρχη της για να τον γλιτώσει από σύλληψή του για διαφθορά.
Ο διορισμός του πρώην προέδρου ως επιτελάρχη της διαδόχου του στον προεδρικό θώκο ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Ωστόσο, ο ομποσπονδιακός δικαστής Σέρζιο Μόρο, ο οποίος χειρίζεται το σκάνδαλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, διέταξε τη δημοσιοποίηση της καταγεγραμμένης συνομιλίας, η οποία υποδεικνύει το σκεπτικό του διορισμού.
Η κ. Ρούσεφ ακούγεται να λέει στον κ. Λούλα ότι θα του στείλει το διάταγμα με το οποίο διορίζεται επιτελάρχης της, ζητώντας του να κάνει χρήση του «εάν χρειαστεί», δηλαδή σε περίπτωση που διαταχθεί η σύλληψή του απο την αστυνομία.
Η συνομιλία φέρεται να επιβεβαιώνει ότι η λογική του διορισμού ήταν η σωτηρία του κ. Λούλα από τη σύλληψη.
Ως επιτελάρχης της προέδρου της Βραζιλίας, ο κ. Λούλα μπορεί να δικαστεί μόνον από το Ανώτατο Δικαστήριο, έχοντας ασυλία από τους υπόλοιπους βαθμούς Δικαιοσύνης.
Στο Κογκρέσο, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όταν έγινε γνωστή η διαρροή της συνομιλίας, άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά: «Παραιτήσου! Παραιτήσου!».
Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια για να ζητήσουν την παραίτηση τόσο της κ. Ρούσεφ όσο και του κ. Λούλα.
Την Κυριακή, 3 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν βγει στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της προέδρου.
Τόσο η νυν όσο και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας προέρχονται από το αριστερό Κόμμα Εργαζομένων, κυβερνούν ωστόσο επικεφαλής μεγάλης κοινοβουλευτικής συμμαχίας με κόμματα που ανήκουν ακόμη και στη συντηρητική Δεξιά.