PeristeriNews.gr
Απόψεις

8η Ελληνογερμανική συνέλευση, μπίζνες σε δήμους και περιφέρειες της χώρας


του Σπύρου Τζόκα

Ο λόγος και πάλι για την «Ελληνογερμανική Συνέλευση», που θα κάνει τη νέα ετήσια συνεδρίασή της στην Κρήτη από την 1η ως 3η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους 2018. Πολλά έχουν ειπωθεί από τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια που άρχισαν οι συνελεύσεις αυτές.

Για όσους δεν γνωρίζουν η Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση, γνωστή και ως  DGV, βασίζεται  στη  διακρατική συμφωνία  της  5ης  Μαρτίου 2010!!!(όχι τυχαία χρονιά) μεταξύ  των δύο χωρών, με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, κυρίως Δήμων και Περιφερειών!!

Διόλου τυχαία και τα παραμάγαζα που οργανώθηκαν στην ίδια περίοδο: Το “Ίδρυμα Konrad Adenauer” που εγκαινιάστηκε το 2012 και το “Ίδρυμα Hanns Seidel” που εγκαινιάστηκε το 2013. Το “Ιδρυμα Heinrich-Böll-Stiftung” ανήκει στο κόμμα των Πράσινων, των οικολόγων δηλαδή, που τα γραφεία του εγκαινιάστηκαν το 2012 στην Θεσσαλονίκη. Το “‘Ιδρυμα Friedrich-Naumann για την Ελευθερία” και λατρεύει τις επιχειρήσεις τουρισμού και εγκαινίασε παράρτημα στην Αθήνα το 2012.Το πέμπτο είναι το “Ίδρυμα Friedrich-Ebert” των σοσιαλιστών που εγκαινιάστηκε το παράρτημά του στην Ελλάδα το 2012.Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει το “Ίδρυμα Rosa-Luxemburg” των Αριστερών Γερμανών που και αυτό εγκαινιάστηκε το 2012.

Τα μνημόνια και η τρόικα, συνεπώς, δεν έφεραν μαζί της μόνο φτώχεια και ανυποληψία στην Ελλάδα…. έφεραν και άλλα δεινά.  Έφεραν και διάφορους τοποτηρητές, οι οποίοι βομβαρδίζουν με νουθεσίες τους ιθαγενείς με στόχο να τους κάνουν βαθμιαία «σωστούς» Ευρωπαίους. Και δουλεύουν πυρετωδώς και με ταχύτατες διαδικασίες. Αυτά τα δύσμοιρα χρόνια οι ελληνογερμανικές συνελεύσεις δίνουν και παίρνουν. Και συνεχίζονται…

Θυμάστε τότε οκτώ χρόνια πριν όταν μπαίναμε στα μνημόνια μια δακρύβρεχτη, μελοδραματική, χολυγουντιανού τύπου πρόζα….. πρόζα όχι επιθεώρηση;  Στην πρόζα λοιπόν αυτή, η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στους συμπατριώτες της, ομολογεί συγκινημένη ότι τον απεσταλμένο της στην Ελλάδα, τον τοποτηρητή της, τον αγαπούν οι Έλληνες. Απόδειξη τούτου ότι τον έχουν βαπτίσει Φούχτελο και Φουχτελάκη από Φούχτελ!!! Τον θεωρούν δηλαδή δικό τους άνθρωπο!!!   Μεταξύ του ακροατηρίου ήταν και ο Φούχτελ, ο οποίος συγκινείται και δακρύζει. Συγκινητική στιγμή, όταν ένας κατά τεκμήριο ψυχρός Γερμανός, λυγίζει. Τέτοιοι χαρακτήρες λυγίζουν μόνο υπό την επήρεια ενός καλού λόγου, ή μιας «ξελιγωμένης» γυναικείας ματιάς.

Τέτοιες σκηνές απείρου κάλους βιώσαμε και βιώνουμε. Σκηνές που παραπέμπουν σε ιθαγενείς και αποικιοκράτες. Που θυμίζουν τους ιθαγενείς που φιλούσαν τα χέρια των καλών Άγγλων αποικιοκρατών. Που  θυμίζουν τον Γερμανό Διοικητή της Ακροναυπλίας που καμώνονταν τον καλό στους κρατούμενους κομμουνιστές που του παρέδωσαν οι Έλληνες φασίστες, αλλά συνέχιζε να τους κρατάει στο κάτεργο. Που θυμίζουν τις φιλέσπλαχνες αμερικανίδες κυρίες της δεκαετίας του 50.  Που θυμίζουν σκηνές τραγικών εποχών, όταν οι Έλληνες ηγήτορες έλεγαν στον αμερικανό τοποτηρητή…. ιδού ο στρατός σου. Που θυμίζουν και μυρίζουν υποτέλεια.

Οι Συνελεύσεις συνεχίσθηκαν τα επόμενα χρόνια παρά τις διαμαρτυρίες. Επιστρατεύθηκαν και έδρασαν οι δυνάμεις καταστολής για να προστατεύσουν τον Φούχτελο και τους συνακόλουθους του. Οι φωνές αυτές διαμαρτυρίας κατήγγειλαν την προφανή λεηλασία του  πλούτου και των παραγωγικών δυνατοτήτων των ελληνικών δήμων ή τουλάχιστον  τη χρησιμοποίησή τους για όφελος της Γερμανίας, την εξαγωγή στην Ελλάδα αμφιλεγόμενης  τεχνολογίας  που θέλουν να πουλήσουν οι Γερμανοί, την απορρόφηση του ελληνικού εργατικού δυναμικού για να μειωθούν οι μισθοί στη Γερμανία,  στερώντας τη χώρα μας από τη νεολαία της, την εισαγωγή νέων μεθόδων εκπαίδευσης επικεντρωμένης αποκλειστικά στις πρακτικές γνώσεις από την οποία να λείπει εντελώς η παιδεία και διάφορα παρόμοια.

Τώρα άλλαξε μόνο ο Μανωλιός. Τόσο ο νέος επιτετραμμένος, Νόρμπερτ Μπάρτλε, από την γερμανική κυβέρνηση υπήρξε μέλος της όσο και ο προηγούμενος ο γνωστός μας Φούχτελ ήταν ενεργό μέλος και επιπλέον διορισμένος υφυπουργός Ελλάδας. Ο  Έλληνας εκπρόσωπος μπορεί να απευθύνει κάποιον χαιρετισμό για να δείξει ότι έχει συναινέσει στο ξεπούλημα, άλλη συμμετοχή δεν έχει. Ο ρόλος του διακοσμητικός.  Οι εκπρόσωποι των ελληνικών δήμων και περιφερειών συζητούν απ’ ευθείας με την  γερμανική κυβέρνηση.

Οι φωνές διαμαρτυρίας είναι και τώρα έντονες, όπως και τις προηγούμενες χρονιές που έγιναν οι Συνελεύσεις σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων. Τώρα εξεγέρθηκαν οι Κρητικοί και όχι μόνο. Αυτοί, όμως, θίγονται κυρίως, καθώς θεωρούν  ότι είναι ύβρις να γίνει στην Κρήτη η «συνέλευση» της υποτέλειας.

Ξεσηκώθηκε το Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης & Αλληλοβοήθειας, το οποίο  καλεί  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Χερσόνησο, τονίζοντας: «Ο γερμανικός λαός βρίσκεται έτσι, εκτεθειμένος απέναντι στη χώρα μας, με αυτή τη διαχρονική πολιτική της ηγεσίας του. Πολύ περισσότερο σήμερα που η χώρα μας υφίσταται μια νέα οδυνηρή κατοχή από τη γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. που μετατρέπει νυχθημερόν την Ελλάδα σε αποικία χρέους. Θεωρούμε τέλος, εσφαλμένη την επιλογή της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Χερσονήσου, της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, να συνδιοργανώσουν την 8η Γερμανοελληνική συνέλευση στη Χερσόνησο, υπηρετώντας έτσι τους ξενοδοχοκρατούντες, συναφή συμφέροντα και μικροπολιτικές βλέψεις, ακυρώνοντας την αξιοπρέπεια ενός λαού που διεκδικεί το δίκιο του και συντελώντας στην αποικιοκρατία που μαστίζει τη χώρα μας στα ασφυκτικά πλαίσια της γερμανοκρατούμενης πολιτικής της Ε.Ε. Δηλώνουμε: καμία ανοχή στην αδικία και την υποταγή!»

Στο ίδιο πνεύμα κινείται  και ο ιστορικός Δήμος Βιάννου. Στις 14 /9/18 στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις που έγινε στη Βιάννο εκδόθηκε το εξής ομόφωνο ψήφισμα το οποίο συνυπογράφει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου. «Η Γενική Συνέλευση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις εργασίες του, απαιτούν ομόφωνα από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου να ακυρώσουν την 8η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη,  να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.»

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι, πριν από λίγες ημέρες, σε συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή εκπρόσωποι φορέων και πολίτες από τα μαρτυρικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.κατέθεσαν εκ νέου το αίτημα ακύρωσης της 8ης Συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Εκφράστηκε, δε, η οργή των μαρτυρικών χωριών της Κρήτης για τη φιλοξενία από την Περιφέρεια και το Δήμο Χερσονήσου της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».

Φέτος  τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και ειδημόνων και από τις δύο χώρες είναι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ένταξη στην αγορά εργασίας και Έλληνες νέοι μετανάστες στην Γερμανία, η διαχείριση του νερού, η διαχείριση απορριμμάτων,  η περιφερειακή πολιτική στην Ευρώπη, η προώθηση του τουρισμού και των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, με λίγα λόγια μπίζνες σε δήμους και περιφέρειες.

Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε δύο άξονες: σε μία πολιτική από τα «χαμηλά» δηλαδή σε συνεργασίες μεταξύ ΟΤΑ-εμπειρογνωμόνων-επιχειρηματιών και «κοινωνίας πολιτών»!!!, στον οποίο εντάσσεται και η Ελληνογερμανική Συνέλευση και σε μία πολιτική σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών-ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ από ελληνικής πλευράς και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας με τη συμμετοχή της TASK FORCE.

H πρώτη φάση συνεργασίας της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβλεπε  τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γερμανίας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής Τ.Α και ακολούθως την ανάθεση έργων και υπηρεσιών της δημοτικής δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες…. η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μετατράπηκε ήδη σε “επιχειρησιακές συμπράξεις που προωθεί η συνέλευση”.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γερμανού πρόξενου Βόλφανγκ Ομπερμάιερ ότι οι ειδικοί που θα παρέχουν συμβουλές στα πεδία συνεργασίας της ελληνικής και γερμανικής Τ.Α θα είναι πρώην στελέχη γερμανικών εταιρειών, τα οποία θα υπηρετήσουν το στόχο να «αυξήσουμε το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών και επενδυτών. Αν έχουμε μια καλή συνεργασία σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να προσελκύσει ιδιώτες έτσι ώστε να επενδύσουν, κάτι το οποίο είναι καλοδεχούμενο»!!

Η πολιτική αυτή  θα σημάνει υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες υπηρεσίες για ορισμένους και επί πληρωμή για τους περισσότερους. Η κατεύθυνση είναι ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε οι δήμοι να διασφαλίζουν μόνοι τους, τους αναγκαίους για τη λειτουργία τους πόρους. Αυτό είναι προφανές από τις  προηγούμενες  συναντήσεις  που είχε ο Χ. Φούχτελ με τον υπουργό Εσωτερικών και άλλους παρατρεχάμενους, στις οποίες  προσδιορίστηκε καθαρά τι επιδιώκεται να προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο δήμων και περιφερειών:

  • Τον εξορθολογισμό των δαπανών της Τ.Α….(όταν ακούμε τη λέξη εξορθολογισμό που πάει ο νους μας;),
  • την αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης για αυτούς…..(εδώ αποκαλύπτεται ο στόχος του δραστικού περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης),
  • τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. (βλ. ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών),
  • συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Κοινωνική Πρόνοια – υγειονομικός τομέας, ύδρευση – Αποχέτευση, Τουρισμός, αποτελεσματική οργάνωση της διοίκησης των δήμων, απορρίμματα – απόβλητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ενεργειακά ζητήματα, οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης. (και εδώ τα περίφημα ΣΔΙΤ)

Με αυτά και με αυτά πορευόμαστε για το Δήμο και την Περιφέρεια του μέλλοντος……

Είναι προφανές ότι   η « Ελληνογερμανική  Συνέλευση»  όπως το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας» δεν διαπνέονται από τις αρχές της ισότιμης φιλίας και συνεργασίας.
Είναι τρεις θεσμοί   οποίοι  προέρχονται από το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας»  που υπέγραψαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανγκελα  Μέρκελ, τον Μάιο του 2010. Είναι μια συμφωνία “νεοαποικιακού τύπου”, χωρίς θεσμικό προηγούμενο .
Στόχος του «Συμφώνου της  Ελληνογερμανικής Συνεργασίας», όπως διαφάνηκε, είναι να αποδυναμωθεί η ιστορική  μνήμη του ελληνικού λαού και να  εξουδετερώσουν  τη    διεκδίκηση  των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί να αποδυναμωθεί η ιστορική μνήμη;  Μπορεί να ξεχαστούν η θυσία των τεσσάρων Επονιτών στο Κάστρο του Υμηττού, των έντεκα Επονιτών της Καλλιθέας, της Ηλέκτρας Αποστόλου, της Λέλας Καραγιάννη, της Ιουλίας Μπίμπα, της Ηρώς Κωνσταντοπούλου; Μπορεί να λησμονηθεί η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, το ολοκαύτωμα της Κανδάνου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, του Διστόμου, του Μεσοβούνου της Πτολεμαίδας και τόσα άλλα.

Απαντάμε ΟΧΙ, και  απαιτούμε  από την γερμανική κυβέρνηση του να σεβαστούν αυτή τη χώρα. Ως έμπρακτη κίνηση τέτοιου σεβασμού είναι να σταματήσουν τις ενέργειες κυριαρχίας και να προχωρήσουν στην  απόδοση δικαιοσύνης ,στην καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων, στην αποζημίωση των θυμάτων,   στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και στην αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Η υπεκφυγή της να πληρώσει τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια, είναι η πιο μεγάλη απόδειξη ενός κράτους υπερόπτη και αυταρχικού, που σέβεται μόνο το δίκαιο που το συμφέρει. Ενώ από την άλλη έχει το θράσος να κουνάει το δαχτυλάκι, παριστάνοντας τον καθηγητή της νοικοκυροσύνης με τα λάφυρα των άλλων νοικοκυριών.

Σπύρος Τζόκας
Πανεπιστημιακός
Αντιπεριφερειάρχης Αττικής

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment