• Πέμπτη, 15 Απρίλιος, 2021

49 νέα συνθετικά ναρκωτικά εντοπίστηκαν στην ΕΕ

Peristeri News
Peristeri News
Απρίλιος29/ 2012

Συνολικά 49 νέα συνθετικά ναρκωτικά εντοπίστηκαν το 2011 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αριθμός ρεκόρ για μια χρονιά.

Συνολικά 49 νέα συνθετικά ναρκωτικά εντοπίστηκαν το 2011 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αριθμός ρεκόρ για μια χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών και Τοξικομανιών (EMCDDA).

Πρόκειται για «το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία χρονιά», έναντι των 41 ουσιών που εντοπίστηκαν το 2010 και των 24 το 2009, διευκρινίζει στην ετήσια έκθεσή του το EMCDDA, ενώ η Europol επισημαίνει ότι αυτά τα νέα ναρκωτικά έχουν γίνει «παγκόσμιο φαινόμενο».

Η αύξηση του αριθμού των συνθετικών ναρκωτικών εξηγείται κυρίως από την ευκολία με την οποία οι ουσίες αυτές μπορούν να αγοραστούν από το διαδίκτυο. «Οι ιστότοποι που προτείνουν τουλάχιστον μια ουσία ή ένα ψυχοτρόπο προϊόν έφτασαν, από 314 που ήταν τον Ιανουάριο του 2011, σε 690 ένα χρόνο αργότερα», επισημαίνει η έκθεση. «Η πώληση παράνομων ναρκωτικών και νέων ψυχοτρόπων ουσιών είναι μια άλλη πλευρά του οργανωμένου διαδικτυακού εγκλήματος», εκτίμησε ο Ρομπ Γουέινραϊτ, διευθυντής της Europol.

Ο Βόλφγκανγκ Γκετζ, διευθυντής του EMCDDA, προειδοποίησε από την πλευρά του τους καταναλωτές για τα ναρκωτικά αυτά: «Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτή την αυξανόμενη ποικιλία από σκόνες, χάπια και συνδυασμούς παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι χωρίς να γνωρίζουν τις ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα σκευάσματα, ούτε τους κινδύνους που μπορεί να έχουν για την υγεία τους».