PeristeriNews.gr
Απόψεις

1821 – Μία νέα πατρίδα από το εμείς των αντιθέσεων


200 έτη από την έναρξη ενός αγώνα που ήταν μείγμα ιδεών, συμφερόντων, αντιλήψεων και χωρίς καθαρό όραμα για την επόμενη ημέρα.

Γράφει ο Σταύρος Τασιόπουλος (Legal & Policy Councellor CISDL Associate Fellow)

Η φιλελεύθερη προοπτική ήταν εξαρτημένη από τη βούληση των Κλεφτών, των προεστών και τη χρηματοδότηση των εμπόρων.

Κυρίως όμως η εκδοχή μιας φιλελεύθερης σύγχρονης δημοκρατίας της εποχής συνθλίβεται ανάμεσα στις αντιθέσεις, με αποτέλεσμα την επέλαση του Ιμπραήμ.

Η παρέμβαση Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας στο Ναβαρίνο στηρίζεται στις θυσίες 7 ετών από όλους εκείνους που ασχέτως αιτίας έδωσαν τη μάχη.

Ο Κολοκοτρώνης αντανακλά την επιρροή των γεγονότων της Γαλλικής Επανάστασης στη σκέψη ανθρώπων που μπορούσαν και ήθελαν να ακούσουν τα μοντέρνα ιδεώδη.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά μόνο ένας συνδυασμός εμπόρων και μορφωμένων μαζί με ντόπιους πολεμιστές και ολιγάρχες μπορούσε να αναδείξει αυτή την αδυναμία προσαρμογής.

Η έλλειψη κοινής αντίληψης περί του τι μέλλει γενέσθαι μαζί με τις αδυναμίες των Οθωμανών οδηγεί σχεδόν 2 χρόνια από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, σε μία σαφή ανεξαρτησία με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830.

Όμως η σύγχρονη ευρωπαϊκή εκδοχή ενός ανεξάρτητου κράτους σκοντάφτει σε πολλά προβλήματα, αλλά κυρίως στην αδυναμία μίας κοινής συμφωνίας.

Οι αντιθέσεις των ανθρώπων αυτών μας πρόσφεραν  μία πατρίδα που την έχουμε εις το εμείς και όχι εις το εγώ, κατά το Μακρυγιάννη.

Οπότε η Επανάσταση του 1821 έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να συνυπάρχουν ταυτόχρονα όλοι οι παράγοντες και οι δυνάμεις που μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξή της.

9 χρόνια μετά από το Μάρτιο του 1821 η Επανάσταση αν και ηττημένη στην μάχη, κερδίζει στη διεθνή σκηνή μέσω των Μεγάλων Δυνάμεων και προσφέρει στους επαναστάτες ένα νέο κράτος και σε εμάς μια σύγχρονη ιστορία.

Οι αντιθέσεις των ανθρώπων αυτών μας πρόσφεραν  μία πατρίδα που την έχουμε εις το εμείς και όχι εις το εγώ, κατά το Μακρυγιάννη.

Αν μπορούμε να εξετάσουμε με ειλικρίνεια και σεβασμό την 10ετία εκείνη των αρχών του 19ου αιώνα, τότε μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη, δημοκρατική και αναπτυξιακή προοπτική για όλους τον 21ο αιώνα

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment