• Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

1,3 εκατ. δολάρια αμοιβή για τον Καντάφι

Avatar
Peristeri News
Αύγουστος24/ 2011

Ότι δεν κατάφεραν οι βομβαρδισμοί θα το καταφέρουν τα δολάρια.

Ότι δεν κατάφεραν οι βομβαρδισμοί θα το καταφέρουν τα δολάρια.

Αυτό τουλάχιστον πρέπει να πιστεύουν οι επικεφαλείς των αντικαθεστωτικών αλλά και οι δυτικοί σύμβουλοι στη Λιβύη αφού προκήρυξαν τον Μουμάρ Καντάφι για 1,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό σεβαστό και προφανώς ικανό για να δελεάσει κάποιο φύλαρχο της λιβυκής ερήμου.

Η πολιτική ωστόσο δεν ασκείται μόνον με προκηρύξεις, έστω και αν αυτές αποδεικνύονται ενίοτε αποτελεσματικές.

Αυτό φαίνεται να διαπιστώνουν εκ των υστέρων Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο παρακολουθώντας το χάος που παρουσιάζει η επόμενη ημέρα στην Τρίπολη.

Ο Μουαμάρ Καντάφι, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί υιοθέτησε την αυτονόητη τακτική από την στιγμή κατά την οποία δεν είχε πληθώρα επιλογών.

Να παρατείνει την αστάθεια και την ρευστότητα εμπλεκόμενος σε ένα αντάρτικο το οποίο προσλαμβάνει την ιδεολογική χροιά του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα κατά των δυτικών και των συμμάχων τους.

Διατηρώντας την φιλία ορισμένων φυλάρχων και ελέγχοντας προς το παρόν την Σύρτη αλλά και άλλους θύλακες στην έρημο, ελπίζει να επιβιώσει πολιτικά.

Την ίδια ώρα στην Τρίπολη οι αντίπαλοι του δεν δείχνουν να καταλήγουν εύκολα σε ένα κυβερνητικό σχήμα όπου όλες οι Φυλές θα εκπροσωπούνται κατ αναλογία της ισχύος τους.

Υπ’αυτές τις συνθήκες ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία προφανώς και ανησυχούν κυρίως όσον αφορά για την τύχη του οπλοστασίου που έχουν στα χέρια τους αντικαθεστωτικοί.

Το οπλοστάσιο των συμβατικών όπλων, θα καταλήξει κάποια στιγμή, αναπόφευκτα, στα χέρια ισλαμικών οργανώσεων στην Αλγερία και την Αίγυπτο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές ενδοαραβικές συγκρούσεις.

Για τα μη συμβατικά όπλα (χημικά) τα οποία υποτίθεται ότι διέθετε ο Μουαμάρ Καντάφι άλλωστε ανοίγει από τους αμερικανούς ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θυμίζει έντονα τα σενάρια που ακολούθησαν την πτώση της Βαγδάτης.

Στην Τρίπολη οι μάχες συνεχίζονται αφού η κατάσταση εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη σε ορισμένες συνοικίες.

Στο ξενοδοχείο RIXON επί παραδείγματι όπου βρίσκονται οι ξένοι δημοσιογράφοι οι κανταφικοί δεν τους επιτρέπουν την μετακίνηση και ήδη παρουσιάστηκαν το πρωί ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα. Αργότερα κατά την διάρκεια της ημέρας τους επετράπη να αποχωρήσουν.

Αιφνίδιες αντεπιθέσεις κανταφικών λαμβάνουν χώρα κατά διαστήματα. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σήμερα στο κτηριακό συγκρότημα κατοικιών του Καντάφι, το Μπα αλ Αζίγια. Αυτό σημαίνει πώς δυνάμεις πιστές τον Καντάφι έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται, πιθανώς υπογείως μέσω σηράγγων, και να εμφανίζονται από το πουθενά.

Οπλαρχηγοί των αντικαθεστωτικών ισχυρίστηκαν πώς είναι ζήτημα ολίγων ημερών έως ότου συλληφθεί ο Καντάφι αλλά παράλληλα παραδέχονταν πώς δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πού βρίσκεται. Εξακολουθούν να κυκλοφορούν φήμες όπως ότι προσπαθεί να διαφύγει στο Τσάντ ή τον Νίγηρα προς νότον.

Το ραδιοφωνικό μήνυμα του Καντάφι που μεταδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση αφού στην πραγματικότητα σήμανε την συνέχιση του εμφύλιου πολέμου. Στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη με τα 1,3 εκατ. δολάρια.

Τι λέει η προκήρυξη

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης ανέφερε ότι: «Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι όποιος από τον στενό κύκλο του Καντάφι τον σκοτώσει ή τον παραδώσει, η κοινωνία θα του δώσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει κάνει».