PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

«Ώρα της Γης» το Σάββατο 27 Μαρτίου


Το Σάββατο, 27 Μαρτίου, στις 20:30, εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο, φορείς, επιχειρήσεις και μνημεία, θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης.

Η Ώρα της Γης, μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συμμετοχικές εκστρατείες για το περιβάλλον, γίνεται και φέτος η αφορμή για να αναδειχθεί η ανάγκη να στραφούμε, ατομικά και συλλογικά, σε πιο βιώσιμες επιλογές και να κάνουμε μία νέα αρχή.

Εδώ και χρόνια η σχέση του ανθρώπου με τη φύση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Πρόκειται για μια σχέση υπερεκμετάλλευσης, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Το ξέσπασμα αρκετών καταστροφικών συμβάντων την περασμένη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων διάφορων ακραίων καιρικών φαινομένων, σαρωτικών πυρκαγιών καθώς και της πανδημίας Covid-19, υπογράμμισε πως η υγεία μας και η υγεία του πλανήτη συνδέονται άρρηκτα.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν τη στενή σχέση μεταξύ της καταστροφής της φύσης και των αυξανόμενων ξεσπασμάτων μολυσματικών νόσων, όπως είναι η COVID-19. Την ίδια στιγμή, οι στόχοι για τη διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, οι οποίοι είχαν τεθεί πριν από δέκα χρόνια στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, δεν κατάφεραν να επιτευχθούν μέχρι την προθεσμία του 2020 που είχε δοθεί, όπως έδειξε μια παγκόσμια αξιολόγηση. Ειδικότερα, πριν από μία δεκαετία, τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ είχαν αποφασίσει την υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου και συγκεκριμένων στόχων με όραμα έναν υγιή πλανήτη, αποκαθιστώντας τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, οι φυσικοί οικότοποι και τα είδη άγριας ζωής συνεχίζουν να απειλούνται.

Μάλιστα, η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2020» του WWF, έδειξε ότι σε λιγότερο από 50 χρόνια, οι πληθυσμοί άγριας ζωής παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί 2/3 κατά μέσο όρο σε μέγεθος, φέρνοντας τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας στο χείλος της καταστροφής. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης, προκειμένου να αντιστραφεί η τάση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το 2021 είναι επομένως μια χρονιά ορόσημο για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα με τη «μάχη» που δίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική κρίση, τη βιοποικιλότητα και τη φύση. Γι’ αυτό τη φετινή Ώρα της Γης στέλνουμε το μήνυμα για μια νέα αρχή. Διεκδικούμε και απαιτούμε γενναίες αποφάσεις που θα θέσουν τις βάσεις για ένα υγιές μέλλον, όπου ο άνθρωπος και η φύση ευημερούν. Διεκδικούμε ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, πιο δίκαιο και βιώσιμο για όλους.

«Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία COVID-19, χρειάζεται να εστιάσουμε στην υγεία του πλανήτη που είναι θεμέλιο και της δικής μας υγείας. Τώρα είναι η ώρα να στείλουμε μαζί ένα δυνατό μήνυμα για την προστασία της φύσης. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε μία νέα αρχή!», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η Ώρα της Γης στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες αλλά και δεκάδες φορείς και επιχειρήσεις στη χώρα μας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του WWF Ελλάς και σβήνουν τα φώτα για μία ώρα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία της φύσης. Χαρακτηριστικά, τα προηγούμενα χρόνια, η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε από μεγάλους φορείς, όπως το Μετρό της Αθήνας, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, θεσμικούς φορείς, αλλά και από εμβληματικά μνημεία, όπως η Ακρόπολη, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Ένας ακόμα στόχος της φετινής Ώρας της Γης είναι να συσπειρώσει τη νέα γενιά και να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι της χώρας μας να ενώσουν τις φωνές τους και να μετατρέψουν την αγωνία τους για τον πλανήτη σε διεκδίκηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, και ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί με την ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων Προσκόπων, όπως συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (WO.S.M. – World Scout Movement) και του WWF. Επιπλέον, στη φετινή Ώρα της Γης, θα συμμετέχει ενεργά και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την επανεκκίνηση στη σχέση μας με τη φύση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το WWFΕλλάς με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας.

Λόγω των συνθηκών και στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί φέτος σε ψηφιακό περιβάλλον και οι εκπλήξεις που θα περιμένουν τον κόσμο το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 20:30, μέσω των καναλιών του WWFΕλλάς θα είναι πολλές.

«Επισκέψου το https://www.wwf.gr/earth_hour/ και μάθε περισσότερα για την Ώρα της Γης. Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας, και στείλε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης» προτρέπει το WWFΕλλάς.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment