PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας


Δεκατρείς συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές που υποδηλώνουν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Δεκατρείς συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές που υποδηλώνουν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Από το βήμα της Βουλής, ο Κινέζος πρωθυπουργός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την οικονομική κρίση.

“Με τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα”, είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Κίνας στην ΕΕ και την Κίνα τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας στην ιστορία.

Ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η Κίνα, είπε, είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να διευρύνει το εμπόριο προς την Κίνα ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές να αναπτυχθούν ισορροπημένα και βιώσιμα.

Η Κίνα προτίθεται επίσης να ιδρύσει ένα ελληνο-κινεζικό αναπτυξιακό ταμείο με 5 δισ. δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην Κίνα.

Επίσης, η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δις .

“Ευχαριστούμε για την ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση για να βάλουμε τη χώρα μας σε τάξη”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας μας έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας αλλά αποτυπώνει και τη θετική διάθεση της φίλης χώρας προς την Ελλάδα. Σήμερα με πνεύμα εξωστρέφειας , δημιουργικότητας, σταθερότητας, συνέπειας και σχεδιασμού προωθούμε δυναμικά τη σχέση μας με την Κίνα, όπως με το ίδιο πνεύμα προχωρούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να προχωρήσουμε με επιτυχία στο μέλλον”.

Τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον Κινέζο πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι μια κερδοφόρα επένδυση και εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Τζιαμπάο τόνισε από την πλευρά του, ότι η ισχυρή φιλία των δυο χωρών είναι θεμέλιο για την περαιτέρω συνεργασία τους.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Αντ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Κίνας, γιατί όπως είπε, την ώρα που η χώρα μας περνά δυσκολίες, η Κίνα έρχεται αρωγός με επενδύσεις και με την αγορά ομολόγων.

Επίσκεψη στην Ακρόπολη

Την πρόταση του πρωθυπουργού της Κίνας για συνεργασία σε θέματα που αφορούν την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, στον τόπο καταγωγής τους, και ειδικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δέχθηκε στην Ακρόπολη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Τζιαμπάο πληροφόρησε τον Γ. Παπανδρέου σχετικά με την καταστροφή των παλαιών θερινών ανακτόρων (Γιουάν Μινγκ Γιουάν) έξω από το Πεκίνο, από τα βρετανικά στρατεύματα, που διέταξε το 186O ο υιός του λόρδου Έλγιν, Τζέιμς Μπρους, και τη λεηλασία σημαντικών τοιχογραφιών και άλλων θησαυρών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Leave a Comment