PeristeriNews.gr
Πολιτική

«Όχι» των Εισαγγελέων στην Επιτροπή της Βουλής


Να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου εκλήθη για ακρόαση σχετικά με τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, η Ολομέλεια των εισαγγελέων του ανώτατου δικαστηρίου.

Να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου εκλήθη για ακρόαση σχετικά με τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, η Ολομέλεια των εισαγγελέων του ανώτατου δικαστηρίου.

Εισαγγελικές πηγές χαρακτηρίζουν εξάλλου, ρητορικά τα ερωτήματα που διατυπώνονται στη χθεσινή επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις-σκανδάλων και τις ενέργειες των δικαστικών λειτουργών που τις χειρίζονται και σημειώνουν πως είναι γνωστή η πορεία τους.

Η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (16 από τους 19 εισαγγελείς) αποφάσισε ομόφωνα ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, δεν πρέπει να ανταποκριθεί στην κλήση της Ειδικής Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για ακρόαση επί θεμάτων Δικαιοσύνης.

Και ότι δεν πρέπει να πάει, καθώς η σχετική διάταξη του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, είναι ασυμβίβαστη με τη Συνταγματική αρχή της διακρίσεως των εξουσιών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Οκτωβρίου 2010 ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με έγγραφό του κάλεσε σε ακρόαση τον κ. Τέντε για τα προβλήματα διοίκησης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και του Σωφρονιστικού συστήματος.

Ο χρόνος συνεδρίασης της Επιτροπής στην οποία θα παρουσιαζόταν ο κ. Τέντες θα προσδιοριζόταν από κοινού, ωστόσο, το θέμα είχε μείνει σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Προχθές, Δευτέρα, μεσολάβησε η επιστολή του κ. Καστανίδη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία τον κάλεσε να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έξι επίμαχες υποθέσεις της (Siemens κ.λπ.).

Την ίδια μέρα, αλλά και την επόμενες (Δευτέρα και Τρίτη) συνήλθε προγραμματισμένα η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με μοναδικό θέμα το εάν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η μετάβαση του κ. Τέντε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για ακρόαση.

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει στην υπ’ αριθμ. 1/2011 απόφασή της ότι «η κλήση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για ακρόαση γίνεται με ρητή επίκληση διατάξεως του Κανονισμού της Βουλής.

Ενόψει αυτού και με δεδομένη τη θέση και πεποίθηση ότι η διάταξη αυτή είναι ασυμβίβαστη με την αρχή της διακρίσεως των εξουσιών, δεν θα πρέπει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ανταποκριθεί στην κλήση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment