PeristeriNews.gr
Διεθνή

Όρος η παραίτηση Καντάφι


Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί που δημιούργησαν το Εθνικό Συμβούλιο που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, δέχονται συνομιλίες με μοναδικό θέμα την παραίτηση του Μουάμαρ Καντάφι ή την εξορία του για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί που δημιούργησαν το Εθνικό Συμβούλιο που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, δέχονται συνομιλίες με μοναδικό θέμα την παραίτηση του Μουάμαρ Καντάφι ή την εξορία του για να σταματήσει η αιματοχυσία, δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ενίσχυση του κυβερνητικού στρατού με μισθοφόρους.

Τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο και την Τυνησία αλλά υπάρχουν και πολλοί εργάτες άλλων εθνικοτήτων.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο για την κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, ενώ ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα αρχίσει έρευνα εναντίον Λίβυων αξιωματούχων, που θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για “πολύ σοβαρές πράξεις” κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα El Pais.

Σύσκεψη με θέμα την κρίση στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης, ο υφυπουργός Δ. Δόλλης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α. Ζέππος.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα δεδομένα, καθώς και οι επιχειρησιακές δραστηριότητες των νατοϊκών βάσεων στη Σούδα και το Άκτιο.

Η Γερμανία τάσσεται κατά οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, τόνισε ο ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε. Τόνισε επίσης πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασισθεί η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Αντίθετα, η Γαλλία και η Βρετανία θα υποστηρίξουν την ιδέα της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αν οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πολιτών, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρησιμοποίηση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών για τη μεταφορά Αιγυπτίων που βρίσκονται στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Leave a Comment